

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η άρνηση της Γαλλίας να χορηγήσει βίζα σε δύο δημοσιογράφους της ρωσικής Izvestia ισοδυναμεί με δυσμενή διάκριση και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε το Παρίσι ότι έχει εξαπολύσει εκστρατεία παρενόχλησης εναντίον των ρωσικών ΜΜΕ.
Η Izvestia ανέφερε πως απορρίφθηκε η αίτηση για βίζα των δύο δημοσιογράφων προκειμένου να επισκεφθούν το Παρίσι για να καλύψουν εκδηλώσεις που γίνονται φέτος για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πως η γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα τους είπε πως μία ή περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια.
Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους δημοσιογράφους, αν το Κρεμλίνο θεωρεί πως η άρνηση της Γαλλίας να διαπιστεύσει τους δημοσιογράφους συνιστά «δυσμενή διάκριση», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε:
«Μπορούμε και πρέπει (να το θεωρήσουμε δυσμενή διάκριση)».
Η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε επίσης το συμβάν λέγοντας στην Izvestia:
«Το Παρίσι έχει εξαπολύσει εκστρατεία παρενόχλησης εναντίον των ρωσικών ΜΜΕ».
Η Ρωσία δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως αρνήθηκε να παρατείνει τη διαπίστευση του ανταποκριτή επί πολλά χρόνια της εφημερίδας Le Monde στη Μόσχα, του Μπενζαμέν Κενέλ, λόγω της άρνησης της Γαλλίας να χορηγήσει βίζα σε έναν Ρώσο δημοσιογράφο, με αποτέλεσμα η καταξιωμένη γαλλική εφημερίδα να είναι απούσα από τη Μόσχα για πρώτη φορά από τα χρόνια του 1950.
Η Monde, μία από τις πιο επιδραστικές εφημερίδες της Γαλλίας, επέκρινε τη «συγκαλυμμένη απέλαση του δημοσιογράφου μας».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της και είπε πως αν δεν το κάνει, θα υπάρξει απάντηση.
Η Ζαχάροβα έχει πει πως η Ρωσία θα επαναλάβει τη διαπίστευση του ανταποκριτή της Monde μόλις η Γαλλία χορηγήσει βίζα σε έναν δημοσιογράφο της Komsomolskaya Pravda η αίτηση του οποίου για βίζα προκειμένου να εργαστεί στη Γαλλία ως δημοσιογράφος έχει απορριφθεί δύο φορές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Σχετικά Νέα
Η Χαμάς αρνείται ότι η απελευθέρωση του Ίνταν Αλεξάντερ σχετίζεται με ισραηλινή στρατιωτική πίεση
Η Χαμάς διέψευσε σήμερα ότι η απελευθέρωση του Ισραηλινοαμερικανού ομήρου Ίνταν Αλεξάντερ μία ημέρα.
Πώς θα πρέπει να ξοδέψει τα χρήματά της η Νορβηγία; Να λύσει παγκόσμια προβλήματα, λέει πάνελ πολιτών
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας του 1,8 τρισεκ. δολαρίων –το μεγαλύτερο του κόσμου–.
Τσεχία: Εκλογές τον Οκτώβριο με φαβορί τον λαϊκιστή Μπάμπις – Σε υποχώρηση η κυβερνητική συμμαχία του Φιάλα
Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές θα προσέλθουν οι Τσέχοι στις 3 και 4.
ΠΟΥ: Επιπτώσεις διαρκείας από την πείνα σε «μία ολόκληρη γενιά» στη Γάζα
Τα ποσοστά υποσιτισμού αυξάνονται στη Γάζα και η πείνα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις.