Κρεμλίνο: Gazprom και Ρωσία δεν φέρουν ευθύνη για την ενεργειακή κρίση

Ούτε η Gazprom ούτε η Ρωσία φέρουν ευθύνη για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, δήλωσε ο ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

«Φυσικά, με εξέπληξε σε έναν βαθμό η δήλωση του επικεφαλής ενός τόσο αξιοσέβαστου οργανισμού, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος προσπαθεί να μετατοπίσει τα προβλήματα που έχουν σήμερα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές», ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Ο Νόβακ τόνισε ότι η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη επηρεάστηκε από έναν μακρύ σε διάρκεια χειμώνα, ο οποίος ανάγκασε την εξόρυξη σημαντικών όγκων φυσικού αερίου από υπόγειες αποθήκες αερίου (UGS) στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει και το υγροποιημένο αέριο, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πήγε στις ασιατικές αγορές, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Χειραγώγηση τιμών

Ορισμένες χώρες της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021 κατηγόρησαν την Gazprom ότι περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αιχμής των τιμών της ενέργειας, πιστεύοντας ότι ο ρώσος προμηθευτής, ο οποίος καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο, χειραγωγούσε τις ευρωπαϊκές τιμές.

Ως απάντηση η Gazprom, σύμφωνα με το liberal.gr,  έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι παραδόσεις της στις χώρες της ΕΕ το φθινόπωρο του 2021 αυξήθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πέραν αυτού όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της προς τις χώρες της ΕΕ εκπληρώθηκαν πλήρως. Το γεγονός αυτό, έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί από τις ηγεσίες τόσο των επιμέρους κρατών της ΕΕ όσο και από την ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα