Κρ. Λαγκάρντ: Η ΕΕ χρειάζεται την Ένωση Κεφαλαιαγορών για να χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίηση και πράσινη μετάβασή της

Τη σημασία ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής ένωσης κεφαλαιαγορών, με παράλληλη σύσταση μιας ενιαία εποπτικής αρχής, επεσήμανε για μια ακόμη φορά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβασή της.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, “είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στο υπάρχον πλαίσιο για τη χρηματοδότηση αυτής της επένδυσης”, προσθέτοντας ότι “δεν θα επιτύχουμε αυτές τις μεταβάσεις εάν δεν επαναφέρουμε τη CMU (την ένωση κεφαλαιαγορών) σε τροχιά”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ΕΕ χρειάζεται κεφάλαια ύψους 620 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2030 για την πράσινη μετάβαση και επιπλέον 125 δισ. ευρώ ετησίως για την ψηφιοποίησή της.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι ούτε οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις ούτε οι τράπεζες μπορούν να βρουν τα χρήματα που απαιτούνται για να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο παραγωγική και περισσότερο ανεξάρτητη στον όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο.

Πρόσθεσε δε, ότι οι εταιρείες που θέλουν να προχωρήσουν την ψηφιοποίηση ή την απανθρακοποίησή τους δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται, με σχεδόν των 40% των ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα της ΕΚΤ στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη προθυμίας των επενδυτών να χρηματοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις προσελκύουν λιγότερο από το ήμισυ της χρηματοδότησης των ομολόγων των ΗΠΑ, συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες, παρόμοιες με αυτές που έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ώστε να αντικαταστήσει το σημερινό συνονθύλευμα των εθνικών Αρχών.

“Χρειάζεται μια ευρύτερη εντολή, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εποπτείας, ώστε να μετριαστούν οι συστημικοί κίνδυνοι που εγείρουν οι μεγάλες διασυνοριακές εταιρείες και οι υποδομές των αγορών, όπως οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι της ΕΕ”, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου αρχείου καταγραφής, γνωστού στην αγορά ως “ταινία”, για την καταγραφή των συναλλαγών σε ευρωπαϊκούς τίτλους

“Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ενοποιημένης ταινίας μπορεί να ενθαρρύνει τη στροφή προς μεγαλύτερες, διασυνοριακές ενοποιημένες δομές αγορές και χρηματιστηριακούς ομίλους”, τόνισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα