Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει αυτοτελώς όλα τα πιστοποιημένα εμβόλια

Για μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα της μιας νόσου στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίσης της υγείας έκανε λόγο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αποδίδοντας ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όσους συντάσσονται με αυτή την πολιτική που ακολουθείται σε όλη την ΕΕ και διεθνώς.

Σύστημα μιας νόσου το δημόσιο σύστημα υγείας
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει την πανδημία με επιστημονικά κριτήρια αλλά οι αποφάσεις της διαμορφώνονται αποκλειστικά με οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά κριτήρια.

«Η έλλειψη της ΠΦΥ έγινε ακόμα πιο ορατή τους μήνες της πανδημίας όπου το σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου» είπε ο κ. Κουτσούμπας και αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις και τις διακοπές στις θεραπείες άλλων σοβαρών νόσων.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού και ασκησε κριτική στην ΕΕ αλλά και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι αποδέχτηκε τις ευρωπαϊκές νομικές δεσμεύσεις ώστε να μην μπορεί να εξασφαλίσει εμβόλια και με διμερείς συμφωνίες.

Μάλιστα εξαπέλυσε πυρά εξαπέλυσε εναντίον της Κομισιόν για το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιεί τα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της ρήτρας εμπιστευτικότητας και του εμπορικού απορρήτου.

Το εμβόλιο δεν είναι εμπόρευμα
«Η άρνηση δημοσιοποίησης των συμβάσεων σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα τροφοδοτεί όλες τις αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές αντιλήψεις για τα εμβόλια ακόμα και αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις για φάρμακα και εμβόλια» είπε ο κ. Κουτσούμπας και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση «γιατί δεν επιδιώκει αυτοτελώς να εξασφαλίσει όλα τα πιστοποιημένα εμβόλια για να γίνει γρήγορα και έγκαιρα ο εμβολιασμός;».

Στο πλαίσιο αυτό ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι σε σχέση με τα εμβόλια αποδεικνύεται πως «απομονωμένοι είμαστε μέσα στην ΕΕ» και προς την κατεύθυνση αυτή άσκησε κριτική και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ.

«Το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας κάνοντας λόγο για «αδηφάγο κυνήγι» για κέρδη από τον καπιταλισμό.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι το εμβόλιο δεν αρκεί από μόνο του για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε ότι χρειάζεται στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο γραμματέας του ΚΚΕ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ΠΦΥ σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να σώσει ζωές και άσκησε κριτική για περικοπή 96 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και αναρωτήθηκε για το πώς θα προχωρήσει σωστά ο εμβολιασμός όταν είναι αποψιλωμένες οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας και τα αποδεκατισμένα κέντρα υγείας.

Η κρίση δεν θα περάσει αναίμακτα
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και πέραν των μορφωτικών όπως είπε συνεπειών από το κλείσιμό τους, κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που φέρνει και ιδίως για την εγκαθίδρυση αστυονομικού σώματος στα πανεπιστήμια.

Σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Κουτσούμπας προανήγγειλε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία θα απαιτεί μεταξύ άλλων «εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όσους έχουν εισόδημα κάτω από τα 12000 ευρώ το μήνα, με επίδομα ικανό να επιβιώσουν, διαγραφή χρεών, τόκων προσαυξήσεων κλπ».

«Έχετε μπερδέψει τα δισεκατομμύρια και τα δωράκια που μοιράζετε στους επιχειρηματικούς ομίλους με τα ψίχουλα που δίνετε με το στανιό στους μικρομεσαίους» είπε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή τονίζοντας ότι «τα ποσά που δίνονται δεν αρκούν στοιχειωδώς για να καλύψουν τις υποχρεώσεις μιας μικρής επιχειρήσεις. Αποκλείσατε επαγγελματίες από το επίδομα ειδικού σκοπού».

«Πείτε καθαρά τι θα γίνει με τα χρέη των επαγγελματοβιοτεχνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ ενώ πρόσθεσε ότι «εν μέσω πανδημίας σπεύσατε να νομοθετήσετε πτωχευτικό κώδικα για να μη χάσουν κανά ευρώ οι τράπεζες, καταδικάζοντας ομηρία, χιλιάδες νοικοκυριά».

Στο πλαίσιο της συνολικής κριτικής του για την διαχείριση της πανδημίας χαρακτήρισε ημίμετρα το click away και το click in shop και εκτίμησε ότι «η κρίση στην οικονομία δεν θα ξεπεραστεί αναίμακτα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα