Κούνεβα: Θα συνεχίσω να εκπροσωπώ τους «αόρατους» της κοινωνίας

Η Κ. Κούνεβα τονίζει στην συνέντευξη της στην εφημερίδα F&MVOICE που θα δημοσιευτεί σήμερα:

«Θα συνεχίσω να εκπροσωπώ τους «αόρατους» της κοινωνίας. Τις καθαρίστριες, τις οικιακές βοηθούς, τους “πρεκάριους”, τους μετανάστες, τις γυναίκες, τους ανάπηρους. Έχω να προσφέρω την εμπειρία από μία πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και άλλους προοδευτικούς ευρωβουλευτές, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, στα θέματα της απασχόλησης, της κοινωνικής πολιτικής, της γυναικείας ισότητας, της Δημοκρατίας στη λειτουργία της Ε.Ε. Αυτά αποτελούν σημαντικό μέρος της αναγκαίας σύγκλισης σε ένα κοινό ελάχιστο πρόγραμμα, ανάμεσα στις προοδευτικές ομάδες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Finance & Markets Voice και στον Βασίλη Αγγελόπουλο

Επιθυμία της να συνεχίσει να εκπροσωπεί τους «αόρατους» της κοινωνίας. Ίσως γι’ αυτό να χαρακτηρίζει, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, «πανεπιστήμιο» την πρώτη της θητεία στην Ευρωβουλή. Δηλώνει, μάλιστα, ότι εξακολουθεί να λειτουργεί «ως συνδικαλίστρια και όχι ως πολιτικός». Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η υπερψήφιση της έκθεσής της για το οικιακό προσωπικό, που αφορά 2,5 εκατ. ανθρώπους, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της θητείας της. Ο λόγος; «Αναγνωρίστηκαν εργασιακά δικαιώματα στις πιο “αόρατες” εργαζόμενες στην Ευρώπη», δηλώνει χαρακτηριστικά. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «F&MVoice», λίγα μόλις 24άωρα πριν ανοίξουν οι κρίσιμες ευρωκάλπες η κυρία Κούνεβα υπογραμμίζει ότι κάποιοι συνεχίζουν να θέλουν τους εργαζόμενους να είναι σκλάβοι…
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζει «πρώτα βήματα μιας συνολικής λύσης» τις πρωτοβουλίες που πήρε ο πρωθυπουργός για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και τον μισθό των καθαριστριών. «Πότε άλλοτε άνοιξε γι’ αυτές το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών και του πρωθυπουργού;» διερωτάται η κυρία Κούνεβα και δηλώνει περιχαρής που συνέβαλε σε αυτήν την προσπάθεια.
Με ένα ευρύ έργο κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Ευρωβουλή, που περιλαμβάνει συμμετοχή ως εισηγήτριας σε 33 γνωμοδοτήσεις για θέματα απασχόλησης, γυναικείων δικαιωμάτων, αναπηρίας και πάνω από 2.000 τροπολογίες, η κυρία Κούνεβα μπορεί να υπερηφανεύεται για τις «μάχες» που έδωσε στις Βρυξέλλες. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες, βεβαίως, «σκόνταψαν στις συντηρητικές πλειοψηφίες». Κάποιες άλλες, όμως, προχώρησαν χάρη στις συνεργασίες με τους Πράσινους και με τους Σοσιαλιστές. Πάντως, η κυρία Κούνεβα παραδέχεται ότι στην επόμενη θητεία της στην Ευρωβουλή, εφόσον εκλεγεί, θα επιδιώξει να βρει τρόπους, ώστε να ενημερώνονται καλύτερα οι πολίτες για τη δουλειά που γίνεται εκεί.
Αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, η κυρία Κούνεβα εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη. Στην περιοδεία που πραγματοποίησε σε όλη την Ελλάδα διέκρινε ότι είναι οι πολίτες είναι «ζεστοί, αλλά απαιτητικοί με την κυβέρνηση».
Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζεται, πλήρως, την άποψη ότι οι φετινές ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες, εξαιτίας της ανόδου του φασισμού. Πιστεύει, όμως, ότι η απάντηση στα ακραία στοιχεία είναι «περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη αλληλεγγύη και δημιουργία κοινωνικού κράτους που δεν θα εξαιρεί κανέναν». Χαρακτηρίζει, δε, «μονοπάτι που οδηγεί προς το φασισμό», τις προσωπικές επιθέσεις που επέλεξε η Ν.Δ., στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό…

Λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, ολοκληρώνεται για εσάς η πρώτη θητεία σας στην Ευρωβουλή. Ποιες είναι οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές που θα θυμάστε από αυτό το «ταξίδι»;

Ήταν μία φοβερή εμπειρία, ένα «πανεπιστήμιο» για μένα. Δεν είμαι παραδοσιακή πολιτικός. Για την ακρίβεια, δεν αισθάνομαι πολιτικός, εξακολουθώ να λειτουργώ ως συνδικαλίστρια. Εκεί, όμως, στις Βρυξέλλες, χρειάστηκε να μάθω να λειτουργώ ως πολιτικός, με τα καλά και τα κακά που έχει αυτό. Και, μάλιστα, στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου, όπου πρέπει να συνεργαστείς με συναδέλφους από 28 χώρες και από 8 διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Και έχεις να αντιμετωπίσεις και την πολιορκία από «λομπίστες», που κάνουν το δικό τους παιχνίδι, ώστε να επηρεάσουν τα νομοθετήματα που ψηφίζουμε. Μαθαίνεις, λοιπόν, να υπερασπίζεσαι τη χώρα σου, τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπείς και τις βασικές αρχές σου. Αλλά, μαθαίνεις να κάνεις και τους αναγκαίους συμβιβασμούς, ώστε να βγει κάτι θετικό για τους πολίτες.
Θεωρώ πιο χαρακτηριστική στιγμή της θητείας μου την υπερψήφιση της έκθεσής μου για το οικιακό προσωπικό. Αφορά 2,5 εκατ. οικιακούς βοηθούς, γυναίκες και μετανάστριες στην πλειονότητά τους. Δόθηκε τεράστια μάχη για να αναγνωριστούν εργασιακά δικαιώματα στις πιο «αόρατες» εργαζόμενες στην Ευρώπη. Και συναντήσαμε την πεισματική αντίθεση των συντηρητικών και ακροδεξιών ευρωβουλευτών σε αυτό το αυτονόητο. Δυστυχώς, κάποιοι θέλουν ακόμη εργαζόμενους-σκλάβους και οι πολίτες πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από αυτό.

Γενικά, είστε ευχαριστημένη από την παρουσία σας στο ευρωκοινοβούλιο; Αν γυρνούσατε πίσω τον χρόνο, τι θα αλλάζατε;

Ναι, είμαι ευχαριστημένη, γιατί έγινε μεγάλο και σοβαρό νομοθετικό έργο. Ήμουν εισηγήτρια ή σκιώδης εισηγήτρια σε 33 εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις για θέματα απασχόλησης, γυναικείων δικαιωμάτων, αναπηρίας, διαφάνειας και δημοκρατίας στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Και οι τροπολογίες που κατέθεσα σε Οδηγίες, Κανονισμούς και ψηφίσματα ξεπερνούν τις 2.000, πάντα έπειτα από διαβούλευση με συλλογικούς φορείς, συνδικάτα και επιστημονικές ομάδες. Φυσικά, οι περισσότερες από τις προτάσεις σκόνταφταν στις συντηρητικές πλειοψηφίες, αλλά αρκετές πέρασαν χάρη στη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.
Για παράδειγμα, η θέση ότι οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί δείκτες πρέπει να είναι ισότιμοι με τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς. Αυτό που θα άλλαζα -και θα προσπαθήσω να το αλλάξω σε επόμενη θητεία- είναι να βρω τρόπους να ενημερώνονται καλύτερα οι πολίτες για τη δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο, να καταλάβουν πόσο πολύ τους αφορά ό,τι γίνεται εκεί, να εμπλακούν, να μας ενοχλούν και να απαιτούν από μας.

Περιοδεύοντας προεκλογικά σε όλη τη χώρα, ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε από τους πολίτες; Υπάρχει αποδοχή ή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής; Θα διακινδυνεύσετε ένα προγνωστικό για το τελικό αποτέλεσμα της Κυριακής;

Αποδοκιμασία, εγώ τουλάχιστον, δεν συνάντησα πουθενά. Αδιαφορία και απάθεια από ορισμένους πολίτες, ίσως. Η πλειονότητα των πολιτών είναι ζεστοί, αλλά και απαιτητικοί, ειδικά από αυτή την κυβέρνηση.
Για παράδειγμα, σε κάθε πόλη που πήγα συναντιόμουν πάντα με ομάδες καθαριστριών, από τα νοσοκομεία, τα σχολεία και αλλού. Αυτές οι εργαζόμενες, οι πιο αδικημένες από τους αδικημένους, περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση τη βελτίωση της κατάστασής τους και ήδη έχουν δει τα πρώτα θετικά μέτρα. Γι’ αυτό απευθύνονται μόνο σε μας, ποτέ σε υποψηφίους της Ν.Δ., επειδή ξέρουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από εκεί. Ίσα-ίσα φοβούνται τα χειρότερα.
Αυτό, λοιπόν, είναι μία «δημοσκόπηση» που δεν την κάνει καμιά εταιρία. Αυτά με κάνουν να προβλέπω ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί να βρίσκεται η Κωνσταντίνα Κούνεβα για μία δεύτερη θητεία στην Ευρωβουλή; Τι έχει να προσφέρει στη νέα προοδευτική συμμαχία που επιδιώκεται στο ευρωκοινοβούλιο;

Η Κούνεβα θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τους «αόρατους» της κοινωνίας. Τις καθαρίστριες, τις οικιακές βοηθούς, τους “πρεκάριους”, τους μετανάστες, τις γυναίκες, τους ανάπηρους. Έχω να προσφέρω την εμπειρία από μία πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και άλλους προοδευτικούς ευρωβουλευτές, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, στα θέματα της απασχόλησης, της κοινωνικής πολιτικής, της γυναικείας ισότητας, της Δημοκρατίας στη λειτουργία της Ε.Ε. Αυτά αποτελούν σημαντικό μέρος της αναγκαίας σύγκλισης σε ένα κοινό ελάχιστο πρόγραμμα, ανάμεσα στις προοδευτικές ομάδες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Συμμερίζεστε την άποψη ότι οι φετινές ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, λόγω της ανόδου του φασισμού συνολικά στην Ευρώπη; Τι πρέπει να κάνει η Ε.Ε., ώστε να μπει «ανάχωμα» στις φασιστικές πολιτικές;

Είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ε.Ε. Είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο η ακροδεξιά, με όλες τις εκδοχές της, να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Κι ακόμη χειρότερα, μπορεί να βρει και πρόθυμους συνομιλητές στην ευρωπαϊκή δεξιά, ιδιαίτερα αυτή που εκφράζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, με το μίσος του για τις χώρες του Νότου, για τις κοινωνικές πολιτικές, με τη στροφή του σε αντιμεταναστευτικές πολιτικές και στη στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε. Αυτό το μίγμα είναι τροφή στον φασισμό. Η απάντηση σε αυτό είναι περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη αλληλεγγύη και μία ριζική στροφή της Ε.Ε. στην επένδυση στον άνθρωπο. Στην ποιοτική απασχόληση και στην ανασυγκρότηση ενός κοινωνικού κράτους που δεν θα εξαιρεί κανέναν.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες βρεθήκατε στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με αντιπροσωπεία από τις σχολικές καθαρίστριες. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, προέβη σε ανακοινώσεις για τη βελτίωση του εισοδήματος και των συνθηκών εργασίας τους. Οι παρεμβάσεις αυτές αρκούν για να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο μιας τόσο ιδιαίτερης κατηγορίας εργαζομένων;

Φυσικά και δεν αρκούν, αλλά είναι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση που έκαναν δεύτερη φορά, σε τρία χρόνια, αύξηση της αμοιβής τους 10%. Είναι αυτή η κυβέρνηση που τις επαναφέρει στα βαρέα, που επιβάλλει στους δήμους να τους κάνουν διετείς συμβάσεις, για να μην είναι όμηροι των δημοτικών παραγόντων, που ανοίγει δρόμο για να ξεπεραστεί το άθλιο καθεστώς εργασιακής δουλείας που διαμόρφωσαν γι’ αυτές τις γυναίκες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Πότε άλλοτε άνοιξε γι’ αυτές το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών και το γραφείο του πρωθυπουργού; Αυτά είναι τα πρώτα βήματα μιας συνολικής λύσης. Δουλεύονται εδώ και καιρό από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση. Και χαίρομαι που είχα κι εγώ συμβολή στο να γίνει αυτή η εξαιρετική συνάντηση στο Μαξίμου.

Πώς σχολιάζετε το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως αυτό εκφράστηκε στη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο; Γιατί δεν αποφεύχθηκαν προσωπικές επιθέσεις από τις οποίες δεν γλίτωσε ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αναφορές μέχρι και για την οικογένειά του; Μας τιμά ένας τέτοιος πολιτικόςλόγος;

Για να είμαι ειλικρινής, είναι η πρώτη προεκλογική αντιπαράθεση στην οποία συμμετέχω από τα μέσα. Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν πολύ διαφορετικό το κλίμα, υπήρχε πολύς ενθουσιασμός και χαρά, τα υπόλοιπα δεν είχαν τόσο σημασία. Στις εκλογές του 2015 και στο δημοψήφισμα, πάλι, οι ευρωβουλευτές είχαμε δεύτερο ρόλο.
Για τις προσωπικές επιθέσεις που αναφέρετε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αναπόφευκτες, όταν υπάρχει τόση ένταση και πόλωση. Αλλά, το να φτάνεις στο ψέμα και στη συκοφαντία, το να σπαταλάς όλες σου τις δυνάμεις για να βρεις μία σκιά στη ζωή του αντιπάλου δείχνει γύμνια, έλλειψη επιχειρημάτων και πολιτικής.
Δεν ξέρω αν η Ν.Δ, οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη και τα φιλικά τους ΜΜΕ νομίζουν ότι θα κερδίσουν κάτι από αυτό. Συνολικά, όμως, κερδίζει αυτό που λέμε «αντι-πολιτική». Είναι ένα μονοπάτι που γλιστράει προς τον φασισμό…

«Χρειάζεται ανασυγκρότηση των εργατικών συνδικάτων»

Ως απλή πολίτης και εργαζόμενη συνδικαλίστρια, βιώσατε με πολύ δυσάρεστο τρόπο μία φασιστική επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή σας.
Τι απαντάτε σήμερα, στις διάφορες μορφές εργοδοτικού φασισμού, που βιώνει ο απλός εργαζόμενος; Πώς θα καταφέρει η πολιτεία να τον προστατεύσει;

Η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει την αποκατάσταση του εργατικού δικαίου -που διαλύθηκε με τα μνημόνια- και την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει μία κυβέρνηση που δεν πιστεύει ότι το 8ωρο είναι «ξεπερασμένο» ή ότι πρέπει να πάμε σε εργάσιμη εβδομάδα 7 ημερών, όπως η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.
Επιπλέον, όμως, χρειάζεται ανασυγκρότηση των συνδικάτων, που είναι σε τραγική κατάσταση. Και αυτό είναι πρώτα υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων. Αλλά, χρειάζονται και ρυθμίσεις ενίσχυσης του θεσμικού ρόλου των συνδικάτων, ώστε οι εργαζόμενοι να καταλαβαίνουν καλύτερα τη σημασία της συμμετοχής τους σ’ αυτά.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα