Κορωνοϊός: Τρέλα με τη χλωροκίνη – Στη Νιγηρία αναφέρθηκαν ήδη δηλητηριάσεις από το φάρμακο

Δύο περιπτώσεις δηλητηρίασης από χλωροκίνη ανακοίνωσε η Νιγηρία, μετά τα θετικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου κατά της ελονοσίας ως θεραπείας για τον νέο κορονοϊό.

Αξιωματούχοι υγείας προειδοποιούν τους Νιγηριανούς να μην παίρνουν μόνοι τους το φάρμακο, μετά την εκτίναξη της ζήτησης στο Λάγος, μία πόλη με 20 εκατ. κατοίκους. Δύο άνθρωποι νοσηλεύθηκαν στο Λάγος μετά τη λήψη υπερβολικής δόσης χλωροκίνης, ανέφερε σε συνέντευξή της η Oreoluwa Finnih, βοηθός του διοικητή του Λάγος.

«Μη σας πιάνει πανικός», ανέφερε σε μήνυμά της. «Η χλωροκίνη είναι ακόμη στο στάδιο της δοκιμής σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ως προληπτική ή θεραπευτική επιλογή», πρόσθετε.

Η Νιγηρία, η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική είχε μέχρι το Σάββατο 22 κρούσματα κορονοϊού.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε την Πέμπτη πως η χλωροκίνη και η λιγότερο τοξική υδροξυχλωροκίνη έχουν δείξει εξαιρετικά ελπιδοφόρα στοιχεία για την αντιμετώπιση της νέας νόσου. Μάλιστα, τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ σπεύδουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες του φαρμάκου.

Ωστόσο, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει εγκρίνει τη χρήση φαρμάκων κατά της ελονοσίας για τη θεραπεία της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Bloomberg

Σχετικά Νέα