Κορωνοϊός: Το πρωί οι κρίσιμες αποφάσεις του Eurogroup

Σε θρίλερ μέχρι τα ξημερώματα εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup για τον «οδικό χάρτη» της Κομισιόν σχετικά με την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Το σχέδιο δεν βρήκε σύμφωνα όλα τα κράτη-μέλη, με συνέπεια η συνεδρίαση του κρίσιμου για το μέλλον της Ένωσης Eurogroup να διακοπεί. Η τηλεδιάσκεψη συνεχίστηκε μετά τα μεσάνυχτα, και όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης, από τους Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Μάριο Σεντένο και Πάολο Τζεντιλόνι.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 16:00 της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), ωστόσο λίγο πριν από τις 22:00 οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών διεκόπησαν για μερικές ώρες και ξεκίνησαν εκ νέου στις 24:00. Ωστόσο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο εκπρόσωπος του Eurogroup, Λουίς Ρέγκο, ανακοίνωσε πως οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις του Eurogroup θα πραγματοποιηθούν τελικά στις 10:00 ώρα Βελγίου (11:00 ώρα Ελλάδας), το πρωί της Τετάρτης.

«Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μια φιλόδοξης ευρωπαικής πολιτικής απάντησης στον Covid 19. Η απόφαση βρίσκεται καθ’ οδόν αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρεται για τις 10 π.μ. (ώρα Βρυξελλών), Καλή σας νύχτα», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκο στο twitter.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίζεται με φόντο το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία σε συγκεκριμένα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup που έχουν να κάνουν με την προοπτική έκδοσης κοινού χρέους από τα κράτη της ζώνης του ευρώ και τη δημιουργία του σχετικού μηχανισμού που θα αναλάβει αυτό το έργο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αν δεν υπάρξει γεφύρωση των διαφόρων τη λύση θα κληθούν να δώσουν οι αρχηγοί κρατών σε έκτακτη σύνοδο κορυφής..

Απόσταση Βορρά – Νότου

Στο μπλοκ χωρών της ευρωζώνης που είναι υπέρ του κορωνο-ομόλογου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ιταλία που θέλει φτηνή και μεγάλου ύψους χρηματοδότηση για να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κόστος που της έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, το σοκ για την ιταλική οικονομία, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, είναι γενικευμένο και χωρίς προηγούμενο. Τα περιοριστικά μέτρα που η κυβέρνηση Κόντε επέβαλε έως τώρα, προκάλεσαν το κλείσιμο 2,2 εκατομμυρίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το 49% του συνόλου και για το 65% των εταιριών που εξάγουν. Συνολικά απασχολούν 7,4 εκατομμύρια εργαζομένους.

Στο δεύτερο μπλοκ χωρών ηγείται, εννοείται, η Γερμανία. Το Βερολίνο απορρίπτει ασυζητητί οποιοδήποτε μέτρο, όπως το ευρωομόλογο κορωνοϊού, το οποίο οδηγεί σε αμοιβαιοποίηση των χρεών. Με πιο απλά λόγια οι «ισχυροί» της ευρωζώνης δεν θέλουν να έχουν την όποια ευθύνη για τα χρέη των «αδύναμων». Το μπλοκ της Γερμανίας θέλει η χρηματοδότηση να γίνει από τον ESM. O ESM μπορεί να δανείσει φτηνά, αλλά υπό όρους, δηλαδή με κάποιου τύπου Μνημόνιο.

Το ερώτημα είναι αν το Eurogroup μπορέσει να καταλήξει σε συμβιβασμό. Αυτό εξαρτάται:

  1. Από το αν είναι επαρκές για τη Ρώμη το ύψος της χρηματοδότησης.
  2. Από τους όρους αυτής της χρηματοδότησης, δηλαδή αν προβλέπει σκληρή λιτότητα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters που αναμεταδίδει το ΑΠΕ,  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να συμφωνήσουν σήμερα σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ, αλλά να αναφέρουν ότι θα χρειασθούν περισσότερες συζητήσεις όσον αφορά τα σχέδια για κοινή έκδοση χρέους.

Τα μέτρα που, κατά το Reuters πάντα, θα ληφθούν αμέσως, είναι:

  1. Προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Οι γραμμές αυτές θα δίνονται με ελάχιστους όρους και εστίαση στα θέματα υγείας.
  2. Χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της αύξησής του κατά 40 δισ. ευρώ που είναι ήδη σε εξέλιξη.
  3. Στήριξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύουν.
  4. Τέλος, οι υπουργοί είναι πιθανόν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο της Κομισιόν και της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης στήριξης, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

Σχετικά Νέα