Κορωνοϊός: Τι λένε οι ειδικοί για συνδυασμό στα εμβόλια και ανάπτυξη φαρμάκων

Για την επιστροφή στην κανονικότητα και τα εμβόλια μίλησαν νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στυλιανός Λουκίδης και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης.

Ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι «είναι στο χέρι μας το αν θα κλείσουμε ξανά και πότε. Αυτή τη φορά έχουμε και τα εμβόλια. Αν διατηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, μαζί με τον εμβολιασμό, τα πράγματα θα πάνε καλά».

Επεσήμανε, δε, ότι έχουμε 7,6 εκατ. δόσεις εμβολίων για το επόμενο δίμηνο. «Πρέπει όλοι να πάμε ταχύτατα να εμβολιαστούμε».

Για τον συνδυασμό εμβολίων, με πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer ή κάποιο άλλο εμβόλιο, είπε ότι δεν θα χρειαστεί γιατί μέσα στο επόμενο δίμηνο η AstraZeneca πρόκειται να παραδώσει περίπου ένα εκατ. εμβόλια.

«Και λιγότερα να είναι», όπως εξήγησε, θα είναι ικανός αριθμός για να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση, όσοι έκαναν την πρώτη.

Ο καθηγητής ανέφερε, επίσης, πως γίνονται κλινικές μελέτες αλλαγής πλατφόρμας, όπου γίνεται η πρώτη δόση με cDNA εμβόλιο (AstraZeneca) και η δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο (Pfizer, Moderna) ή αντίστροφα, για να δούμε αν θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.

Όπως έχουν δείξει τα στοιχεία μέχρι τώρα, με την αλλαγή πλατφόρμας ίσως επιτυγχάνεται καλύτερη ανοσοποίηση. Ωστόσο, μένει να τα επιβεβαιώσουν ειδικοί, επεσήμανε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα