Κορωνοϊός: «Τα μονoκλωνικά εμποδίζουν τον ιό να μπει στα κύτταρα μετά τη νόσηση»

Σε ερωτήσεις για τα μονοκλωνικά αντισώματα εν όψει και της παραλαβής που θα κάνει η Ελλάδα απάντησε ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.

«Το εμβόλιο είναι η πρόληψη, τα μονοκλωνικά αντισώματα εμποδίζουν τον ιό να μπει στα κύτταρα, μετά τη νόσηση» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 ο καθηγητής ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Εξήγησε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους. «Οι παράγοντες κινδύνου που αποτελούν ένδειξη για τη χορήγησή τους είναι η ηλικία άνω των 65 ετών, η παχυσαρκία και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η ανοσοκαταστολή, η καρδιαγγειακή νόσος».

Ο κ. Δημοπουλος τόνισε ότι η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται στο νοσοκομείο καθώς είναι ενδοφλέβια και χρειάζεται κάποιες ώρες παρακολούθηση.

Σημείωσε ότι η χώρα μας αναμένει την τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ώστε να μπορεί να γίνει η προμήθεια και βάση των χρονοδιαγραμμάτων, εντός του Νοεμβριου αναμενονται οι πρώτες δόσεις οι οποίες θα καλύψουν δύο χιλιάδες ασθενείς.

Πότε έρχονται στην Ελλάδα
Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προανήγγειλε ότι θα έχουμε παραλάβει μονοκλωνικά αντισώματα.

Η επικείμενη παραλαβή μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του ιού Sars-Cov2, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό, δεν μειώνει τη σημασία του εμβολιασμού, ο οποίος παραμένει βασικό όπλο κατά της πανδημίας.


Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες ημέρες, είπε, θα έχουμε παραλάβει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τον θεραπευτικό αλγόριθμο θα χορηγούνται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα