

Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην επιστημονική κοινότητα με τη νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.
Ύστερα από 24 ημέρες, το απόγευμα του Σαββάτου (03.07.2021) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ξανά τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων και συγκεκριμένα 1.001 (σ.σ. έγιναν 43.436 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι στο 2,3%). Η τελευταία φορά που ο αριθμός των μολύνσεων ήταν τετραψήφιος ήταν στις 8 Ιουνίου, όταν είχαν ανακοινωθεί 1.339.
Η νέα αυξητική τάση οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού που είναι πολύ πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται στη χώρα μας. Η ανησυχία είναι μεγάλη, διότι την ίδια στιγμή παρατηρείται πτώση στην εμβολιαστική ροή, με τους καθημερινούς εμβολιασμούς να βρίσκονται σταθερά κάτω από τους 90.000.
Το μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ πως η επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμού είναι πρόβλημα.
Όπως ανέφερε, οι μειωμένοι ρυθμοί στους εμβολιασμούς σχετίζονται τόσο με την χρονική περίοδο που διανύουμε όσο και με το γεγονός πως οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη είναι οι, όπως τους χαρακτήρισε “λίγο πιο δύσκολοι” που έχουν ανασφάλεια και δεν έχουν πειστεί.
Απαντώντας σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε πως αυτή σχετίζεται με διάφορες παραμέτρους όπως η αυξημένη κινητικότητα, ο περιορισμός της χρήσης μάσκας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα η οποία όμως δεν είναι ακόμη σε τόσο μεγάλη έκταση ώστε να μας ανησυχεί.
“Εν δυνάμει θα αυξηθεί”, είπε πάντως ο καθηγητής για την διασπορά του μεταλλαγμένο στελέχους Δέλτα.
100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα
Το στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης «Δέλτα», είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες 100% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν και 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από την βρετανική μετάλλαξη.
Μοναδικό «αντίδοτο» στις μεταλλάξεις ο εμβολιασμός. Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των μόνιμων κατοίκων στα νησιά αλλά και η χρήση μάσκας σε σημεία όπου παρατηρείται συνωστισμός, μπορεί να προκαλέσει τείχος για τη μετάδοση της μετάλλαξης.
Το τείχος αντίστασης που βρίσκει η μετάλλαξη στις μεγαλύτερες ηλικίες λόγω εμβολιασμού, αποτυπώνεται στη νέα κατανομή ηλικιακών κρουσμάτων.
Οι περισσότερες επιβεβαιωμένες μολύνσεις των τελευταίων ημερών αφορούν κατά κύριο λόγο τους νέους 18 έως 24 ετών, ενώ το 60% των νέων κρουσμάτων αφορά ηλικίες 18 έως 34 ετών.
Σχετικά Νέα
Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ: Οι αντίπαλοι της Εθνικής στην πρώτη φάση των προκριματικών
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (13/5) η κλήρωση των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ, που.
Βόλος: Άγνωστοι επιτέθηκαν με μαχαίρι σε θαμώνες καταστήματος στο κέντρο της πόλης – Έρευνες για τον εντοπισμό τους
Πανικός επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στην καρδιά του.
Αυτοκίνητο: Τα νέα SOS που πρέπει να γνωρίζετε για την υποχρεωτική ασφάλιση του οχήματος σας έναντι φυσικών καταστροφών
Διευκρινίσεις για τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου έναντι φυσικών καταστροφών από τον.
Κιλκίς: Σπείρα διαρρηκτών είχε «ανοίξει» 23 εκκλησίες επί 8 μήνες – Και ανήλικοι μεταξύ των κατηγορουμένων
Εξιχνιάστηκε σειρά διαρρήξεων σε εκκλησίες που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο Κιλκίς. Δράστες είναι,.