Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» νοσοκομεία – Στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές

Ένα γενικό λοκντάουν δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης ωστόσο όλα τα υπόλοιπα μέτρα για τους ανεμβόλιαστους πολίτες, είναι πιθανά. Αυτή τη φράση διαμηνύουν σε καθημερινή βάση κυβερνητικά στελέχη εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, την ίδια ώρα που ειδικοί προειδοποιούν για έκρηξη κρουσμάτων και νεκρών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας έχει προκαλέσει συναγερμό και στα νοσοκομεία καθώς οι πιέσεις που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας είναι πλέον εμφανής ειδικά στη Β. Ελλάδα. Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι υπάρχουν δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων χθες Τετάρτη έφτασε τους 486, ενώ 70 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Οι μολύνσεις, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ήταν 7.105. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 405 (82.82%) είναι ανεμβολίαστοι  ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (17.18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.374 ασθενείς.

Στα ύψη το ιικό φορτίο

Την ίδια ώρα. και το ιικό φορτίο δείχνει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας και οι ειδικοί προεξοφλούν χειρότερους αριθμούς κάθε μέρα. «Η δυναμική της πανδημίας δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων» είπε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας.

Γεωργιάδης: Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τους ανεμβολίαστους

Εν μέσω αυτού του κλίματος ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοικτή την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων.

Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Ο υπουργός Ανάπτυξης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορωνοϊό, αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για επαναφορά του μέτρου της Τηλεεργασίας για τους εργαζομένους των «κόκκινων» περιοχών.

Γέμισαν τα νοσοκομεία

Τραγική ωστόσο είναι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι οι 106 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν είναι τώρα ασφυκτικά γεμάτες, όπως και οι 34 κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, με δεκάδες ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι εκτός Εντατικών.

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου στις κλινικές που είναι στα όρια της διασωλήνωσης, ενώ αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν στις κλινικές, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Το ΑΧΕΠΑ έκλεισε την εφημερία χθες το πρωί με 41 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και 15 ύποπτα. Η ΜΕΘ κορωνοϊού 15 κλινών είναι γεμάτη και τέσσερις ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στις κλινικές κορωνοϊού.

Το «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε τώρα εφημερία με γεμάτες τις 25 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού, ενώ εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής βρίσκονται διασωληνωμένοι εννιά ασθενείς σε ΜΑΦ και δυο στη στεφανιαία μονάδα που είναι γεμάτες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται εμφατικά τι θα γίνουν σήμερα οι ασθενείς που θα χρειαστούν διασωλήνωση και ενημερώνει πως νοσηλεύονται στις κλινικές ήδη 78 περιστατικά και σήμερα ανοίγουν και τέταρτη κλινική.

Στο «Παπανικολάου» γίνονται αλλαγές, και εξηγεί πως ήρθαν με μετακίνηση εντατικολόγοι γιατροί και ανοίγουν οι 18 κλίνες ΜΕΘ της δωρεάς για περιστατικά κορωνοϊού. Τώρα γίνονται οι μεταφορές των διασωληνωμένων ασθενών. Έτσι οι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού γίνονται 36 από 30 και η ΜΕΘ 12 κλινών που διευθύνει ο κος Καπραβέλος μετατρέπεται σε ΜΕΘ για γενικά περιστατικά. Οι 36 κλίνες ΜΕΘ θα γεμίσουν αμέσως γιατί υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς στα χειρουργεία.

Στο «Ιπποκράτειο» είναι γεμάτες οι 15 κλίνες ΜΕΘ και υπάρχουν εφτά διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. Επίσης λειτουργούν 18 κλίνες για γενικά διασωληνωμένα περιστατικά που είναι γεμάτη.

Είναι «κρίμα για το προσωπικό που εργάζεται, αφού δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε τουαλέτα, ενώ δουλεύουν ατέλειωτες ώρες με τη στολή υψηλής προστασίας. Μένουν 8 ώρες με τη στολή χωρίς διάλειμμα. Η δουλειά αυτή δεν πληρώνεται. Έχουν μείνει μόνο στα λόγια για τους ήρωες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σαρηγιάννης: 120 νεκροί την ημέρα τα Χριστούγεννα

Σε μια μακάβρια πρόβλεψη για 120 νεκρούς την ημέρα την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή, προέβη από την πλευρά του ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την αυξητική πορεία κρουσμάτων, με τον ίδιο πολύ ανησυχητικό ρυθμό για τουλάχιστον 7 με 8 μέρες, ενώ αύξηση θα συνεχίσουμε να έχουμε και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου».

Συνεχίζοντας σημείωσε πως ήταν 6.600 κρούσματα ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων, και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ανέβει περίπου στα 9.400. «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια μέρα με πάνω από 10.000 κρούσματα, με μεγαλύτερη αύξηση των αναγκών για διασωλήνωση, και δυστυχώς πιο γρήγορη αύξηση των θανάτων», είπε.

Σε διασωληνώσεις, εξήγησε ο καθηγητής, μπορούμε να φτάσουμε γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου πάνω από 800 κρούσματα. «Θα έχουμε κορύφωση της τάξης των 120 νεκρών την ημέρα γύρω στα Χριστούγεννα», τόνισε.

Καπραβέλος: Να μην μπορούν να μπουν πουθενά οι ανεμβολίαστοι

Τον περιορισμό της κινητικότητας των ανεμβολίαστων και συγκεκριμένα να μην μπορούν να μπουν πουθενά, προτείνει ως λύση για την ανάσχεση της πανδημίας ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

Μιλώντας το πρωί στο MEGA, ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο, ενώ εξήγησε ότι αν δεν θέλουμε να δούμε εικόνες με ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, θα πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων.

«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τζανάκης: Σοβαρό πρόβλημα στο ΕΣΥ αν αυξηθούν οι εισαγωγές

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο οποίος ανέφερε ότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι τις επόμενες 3 εβδομάδες, τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 9 και 11 χιλιάδων, αλλά δεν φαίνεται ακόμη η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.

Όπως είπε στη συνέχεια, το ζητούμενο δεν είναι τα κρούσματα, αλλά πόσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας. Τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Το σημείο στο οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το 25% αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, περνάει την ασθένεια σαν μια ελαφριά γριπούλα και δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να επισπευστεί χρονικά η τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Τζανάκης είπε ότι έχει παρατηρηθεί πως τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση ακόμη και 9 μήνες μετά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών ή σε ευάλωτες ομάδες και ανοσοκατασταλμένους θα μπορούσε να γίνει και λίγο νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Τέλος και σε ότι αφορά τον παράλληλο εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, είπε πως καλό θα ήταν να προηγηθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού και μετά από 2 εβδομάδες να ακολουθήσει αυτό της γρίπης.

Θωμαΐδης: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων

Από την πλευρά του ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε ότι η δυναμική της πανδημίας δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξηγώντας πως και οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής δείχνουν αυτή την τάση η οποία είναι συνεχώς ανοδική από τον Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά το χθεσινό ρεκόρ των κρουσμάτων, παρατήρησε ότι χθες διενεργήθηκαν τα περισσότερα τεστ που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας καθώς με τα νέα μέτρα αυξήθηκε η ιχνηλάτηση. Για να μετρηθεί όμως η αποτελεσματικότητα τους θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 10 μέρες, αλλά φαίνεται πως σε πρώτη φάση έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για εμβολιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα