Κορωνοϊός-Σουηδία: Σκέψεις για πιο αυστηρή σύσταση χρήσης μάσκας -360% αύξηση πώλησης μασκών στη χώρα

Η Σουηδία θα έπρεπε να επανεξετάσει την απόφασή της να μη συνιστά τη χρήση μάσκας για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, εκτιμά η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, η οποία απονέμει τα επιστημονικά βραβεία Νόμπελ.

Οι σουηδικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια ήπια στάση, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην τήρηση των αποστάσεων, σε εθελοντική βάση. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας έχει εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μασκών, οι οποίες είναι υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Την Τετάρτη, η Σουηδία ανακοίνωσε 96 ακόμη νεκρούς από τον κορωνοϊό στη χώρα.

Αλλάζει στάση στο θέμα της μάσκας η Σουηδία

Ωστόσο, στη σημερινή έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σουηδία τονίζεται ότι οι μάσκες προσώπου θα μπορούσαν να παίξουν κάποιον ρόλο στη μείωση των μολύνσεων, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους.

«Ελπίζω να υπάρξει τώρα μια συζήτηση και οι ηγέτες, ανεξαρτήτως του τι λέει η αρχή δημόσιας υγείας, να το λάβουν υπόψη τους», είπε ο Στάφαν Νόρμαρκ, ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ακαδημίας για την Covid-19.

Ελάχιστοι Σουηδοί φορούν μάσκα
Ελάχιστοι Σουηδοί φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, ενώ οι πολιτικοί επίσης τις αποφεύγουν όταν κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας υποστηρίζει ότι η μάσκα μπορεί να δώσει την εσφαλμένη αίσθηση της ασφάλειας, κάτι που θα υπονόμευε την πρακτική της τήρησης αποστάσεων.

Καθώς οι νέες μολύνσεις πρόσφατα έσπασαν κάθε ρεκόρ, η Σουηδία εισήγαγε τα σκληρότερα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα, περιορίζοντας τις συναθροίσεις στα οκτώ πρόσωπα, το ανώτατο.

Αύξηση πωλήσεων μασκών στη Σουηδία
Στο μεταξύ, οι πωλήσεις μασκών αυξάνονται… Η φαρμακευτική εταιρεία Apotea ανακοίνωσε ότι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 360% αυτόν τον μήνα.

Περισσότεροι από 6.300 Σουηδοί έχουν πεθάνει από την Covid-19 μέχρι σήμερα, αριθμός σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά πολύ χαμηλότερος αν συγκριθεί με τον αριθμό των θυμάτων σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα