Με τον χρόνο να κυλά πλέον αντίστροφα για την 27η Δεκεμβρίου, όταν και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, οι προετοιμασίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους ώστε όλα εφεξής να κυλήσουν βάσει σχεδίου, μια και το πρώτο απρόοπτο ήδη μας έβγαλε εκτός του αρχικού σχεδιασμού. Κι αυτό είναι ο κατά πολύ μικρότερος αριθμός εμβολίων που λαμβάνει η χώρα μας από αυτόν που περίμεναν και είχαν εξαγγείλει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV, πριν ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία των εμβολιασμών, θα πραγματοποιηθούν και ορισμένα τεστ προσομοίωσης, προκειμένου να δουν οι αρχές πώς μπορεί να κυλήσει ο προγραμματισμός για την επιχείρηση «Ελευθερία».
Οι πρώτες προσομοιώσεις των εμβολιασμών θα πραγματοποιηθούν στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία μετά τις 27 Δεκεμβρίου οι πολίτες θα προσέρχονται για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Εκεί θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό και στη συνέχεια θα περνούν πίσω από το παραβάν για να τους γίνει το εμβόλιο. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech που φτάνει πρώτο στη χώρα μας χορηγείται σε δύο δόσεις. Το SMS που θα δέχονται οι πολίτες για το ραντεβού τους, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων, είτε μέσω ΚΕΠ, θα περιλαμβάνει τόσο την ημερομηνία της πρώτης δόσης όσο και της δεύτερης.
Την ίδια ώρα, τα 14 ψυγεία στα οποία θα τοποθετηθούν τα εμβόλια που έρχονται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου, βρίσκονται ήδη στις αποθήκες φύλαξης, των οποίων οι τοποθεσίες δεν έχουν γίνει γνωστές για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, από τη στιγμή που το εμβόλιο θα φύγει από τις αποθήκες για να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται ταχύτατα γιατί τα εμβόλια δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρότερα ψυγεία.
Επομένως, εκτός από τους πολίτες που έχουν ραντεβού για να εμβολιαστούν μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, θα υπάρχουν και αναπληρωματικοί. Στόχος της κυβέρνησης είναι, εάν όλα πάνε καλά και η Ευρώπη στείλει τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων, να εμβολιάσει 2,5 εκατ. κατοίκους μέχρι τον Μάρτιο. Πρώτα τους υγειονομικούς και στη συνέχεια τους πολίτες άνω των 65 ετών.
«Βολές» Spiegel κατά ΕΕ: Αγοράσατε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται οι 27 χώρες
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel επικρίνει την ΕΕ επειδή αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται οι 27 σε αντίθεση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Όπως σημειώνει, «η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν και έτσι η Γερμανία δεν θα έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι». «Η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία» παρατηρεί.
«Αλλά Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο… Το ζήτημα είναι ότι τώρα η Γερμανία δεν θα έχει ικανό αριθμό εμβολίων για να αναχαιτίσει την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι, γιατί η ΕΕ αγόρασε λιγότερα… και τώρα κάνει νέες διαπραγματεύσεις υπό το κράτος της πίεσης χρόνου».
Το περιοδικό υπενθυμίζει την αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ότι το 60% των Γερμανών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι. Και συνεχίζει: «Η καθυστερημένη έγκριση του εμβολίου της Biontech/Pfizer από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φαρμάκων EMA είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο είναι ότι η ΕΕ προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσο έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία. Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν. Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες. Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση …. το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό λοκντάουν».
Για τον “Γερμανό ασθενή” κάνει λόγο ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung συγκρίνοντας την επιτυχημένη πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας με την δεύτερη αποτυχημένη. Αποτυχημένη λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην λήψη περιοριστικών μέτρων, παρά τα επικίνδυνα μηνύματα που εξέπεμπαν οι αριθμοί. Ο σχολιαστής της αναρωτιέται τί έγινε λάθος και καταλήγει σε πικρές διαπιστώσεις. «Η μεγάλη αυτοπεποίθηση ως απότοκο της επιτυχημένης αντιμετώπισης του πρώτου κύματος, συνέβαλε στην αποτυχία” επισημαίνει. “Σε ένα ανέμελο καλοκαίρι δεν προβλέφθηκαν μέτρα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δεν στηρίχτηκαν οίκοι ευγηρίας, άργησαν να δοθούν χρήματα από το κράτος για νέα συστήματα εξαερισμού στα σχολεία. Η εφαρμογή προειδοποίησης για κορονοϊό δεν ήταν η σούπερ ανακάλυψη που υποσχέθηκε η καγκελάριος».
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι χρειάζεται ακόμη πολλή συζήτηση για να αποδοθούν ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση ανάγκης. «Παρόλα αυτά μπορούν ήδη να βγουν διδάγματα και είναι σωστό να γίνει. Διότι ακόμη κι αν ξεκινήσει σε λίγο ο εμβολιασμός, θα διαρκέσει πολύ μέχρις ότου ένα μικρό τσίμπημα στο μπράτσο λύσει το μεγάλο πρόβλημα… το πιο σημαντικό για την πανδημία είναι ο χρόνος. Μόνο όταν λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα προλαμβάνεται η κατάσταση για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Η Μέρκελ μάταια προσπάθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. Στις διασκέψεις με τους τοπικούς πρωθυπουργούς έδειξε ανυπόμονη, ασυγκράτητη. Προειδοποιούσε για αύξηση των νεκρών και των δις χρεών που θα έπρεπε να αναληφθούν για την εξισορρόπηση των οικονομικών επιπτώσεων. Στη μεγαλύτερη κρίση της καγκελαρίας της δεν μπορούσε να ενεργήσει, όπως ήθελε».
Πηγή: OpenTV