Κορωνοϊός: Σε 10 μέρες κρίνεται ένα νέο lockdown στην Αθήνα – Τηλεργασία, περιορισμός των ΜΜΜ

Συνδυασμός φωτογραφιών που εικονίζουν το γεμάτο από κόσμο Σύνταγμα (27/7/2017) (Α) και άδειο λόγω του κορονοϊού στις 30/3/2020 (Δ) . Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε ριζικά τον τρόπο ζωής όλων αλλά και την εικόνα των πόλεων παγκοσμίως. Σήμερα συναντάμε σημεία που έσφυζαν πάντα από πολυκοσμία ενώ τώρα λόγω της πανδημίας, δείχνουν μια πρωτόγνωρη απόκοσμη όψη. Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Αν και έχει ειπωθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, μπαίνουμε εκ νέου σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα που πλήττει τη χώρα μας και δεν αποκλείεται να έρθουν και άλλα μέτρα, όπως έχει τονίσει και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Σ’ αυτό στέκονται και οι επιστήμονές, ενώ από τη Δευτέρα (21/09), μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, που αφορούν την Αττική, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, στην περιοχή που εδώ και εβδομάδες πλέον είναι στο κόκκινο.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο «OPEN TV», τονίζοντας την αναγκαιότητα τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων. «Σε δέκα ημέρες θα κριθεί πώς θα μεταδοθεί ο ιός στο Δήμο της Αθήνας. Πρέπει το 10ήμερο αυτό να μπλοκάρουν τον ιό», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα σε ωράριο, τηλεργασία. «Όσοι έχουν ιδιωτικά αυτοκίνητα πρέπει να τα χρησιμοποιούν, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ», ανέφερε και προσέθεσε: «Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη. Μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούμε τις μάσκες των νοσοκομείων -που είναι οι καλύτερες- μειώνεται η μετάδοση».

«Όταν εκδηλώθηκε η πανδημία λέγαμε οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε στοιχεία προηγούμενων επιδημιών ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη και αποδείχτηκε σωστά» κατέληξε.

«Αν χρειαστεί θα επαναφέρουμε και το SMS για τις μετακινήσεις», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης την Παρασκευή (18/09) . Όταν έγινε γνωστό ότι καθίσταται μέχρι τις 4 Οκτωβρίου υποχρεωτική η τηλεργασία για 4 στους 10 εργαζομένους, ενώ θα ισχύσει και κλιμακωτό ωράριο.

Τα έκτακτα μέτρα (που ξεκινούν από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου) για να περιοριστεί ο κορονοϊός στην Αττική είναι τα εξής:

Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγεινομικού ενδιαφέροντος).
Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους κηδείες και βαπτίσεις.
Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες π. χ. μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας
Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα: -Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως. -Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα. Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη της εργασίας.

Σχετικά Νέα