Κορωνοϊός – Σχολεία: Μάσκες και στο νηπιαγωγείο – Πότε «κλειδώνουν» τα μέτρα

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας στα σχολεία, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των γονέων που δεν επιθυμούν να φορούν τα παιδιά τους μάσκα στο σχολείο. Ποιοι άνθρωποι εξαιρούνται όντως από τη χρήση μάσκας; Σήμερα «κλειδώνουν» τα μέτρα σχολεία.

«Η εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών είναι για χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες, από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο. Η εισήγηση γίνεται αποδεκτή», ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως τη Δευτέρα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, στις 20/8 η Υπουργός Παιδείας, ανέφερε πως μάσκα θα πρέπει να φορούν όλα τα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο, σημειώνοντας πως θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση γύρω από την ορθή χρήση της στο νηπιαγωγείο και τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Άλλωστε, θυμίζουμε η πρώτη μέρα στα σχολεία θα είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση γενικά γύρω από τον κορωνοϊό. Σε κάθε περίπτωση, η Υπουργός ξεκαθάρισε πως οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις που θα προκύψουν από αυτές βασίζονται στα  διαθέσιμα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού αναμένεται να «κλειδώσουν» και οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων. Αναλυτικά  οι λεπτομέρειες  θα παρουσιαστούν αναλυτικά την ερχόμενη Δευτέρα.

Θέλουν μαθητές χωρίς μάσκα στα σχολεία: Δικογραφία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για αναρτήσεις στο Facebook

Δικογραφία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook με τίτλο: «ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!». Η ομάδα προτρέπει τους γονείς να μην αφήσουν τα παιδιά τους να φορέσουν μάσκα στο σχολείο, παρά τους σαφείς κανόνες του υπουργείου Παιδείας. Το γκρουπ υπό τον τίτλο: «ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!» συγκέντρωσε μέσα σε λίγες μέρες χιλιάδες ανθρώπους που συσπειρώνονται και -χωρίς να επικαλούνται κανένα επιστημονικό υπόβαθρο- επιχειρούν αντάρτικο κατά της μάσκας στα σχολεία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους και άλλων.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε την περασμένη Τρίτη 18/8, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου – με καθολική συμμετοχή των μαθητών και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας – και αριθμεί χιλιάδες μέλη.

Προτρέπουν ακόμα και σε βία

Οι αναρτήσεις δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, αντιθέτως βρίθουν από παραδοξολογίες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κάποιοι γονείς προαναγγέλλουν ακόμα και βία από τα παιδιά τους προς άλλα παιδιά που θα φοράνε μάσκα.

Συσπειρώνονται γονείς που υποστηρίζουν ότι προτιμούν το παιδί τους να χάσει τη σχολική χρονιά και να μην πάει καθόλου στο σχολείο. Τα μέλη του γκρουπ εκφράζονται επιθετικά εναντίον του μέτρου χρήσης μάσκας, επικαλούμενα κινδύνους για «αιφνίδιο θάνατο μαθητών», λόγω έλλειψης οξυγόνου, κάτι που έχει καταρριφθεί από πολλούς επιστήμονες.

Μαζεύουν υπογραφές για απαγόρευση μάσκας σε σχολεία

Παράλληλα, συγκεντρώνουν υπογραφές μέσω του Avaaz προκειμένου να απαγορευτεί η χρήση μάσκας στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, «υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση. Στις αναρτήσεις γίνονται αναφορές σε μη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού».

Κορωνοϊός – Νέα μέτρα: Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Δ1α/Γ.Π.οικ.51892/19.8.2020) υπάρχου νάνθρωποι οι οποίοι όντως εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας. Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΦΕΚ, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, εντός του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,.

Ωστόσο, από την υποχρέωση της παρ. 1 εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα