Κορωνοϊός: Προς αξιολόγηση τα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Αυξημένο αναμένεται να είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των εορτών, ενώ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για σταθεροποίηση της πανδημίας.

Ωστόσο, το ΕΣΥ συνεχίζει να δέχεται μεγάλη πίεση λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, με το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων για τους μη εμβολιασμένους να είναι ανοιχτό.

Χαρακτηριστικά, κατά την χτεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στην προειδοποίηση του ECDC που κάνει λόγο για αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε χώρες που έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 80%, όπως είναι και η χώρα μας.

«Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι αρκετά διαφορετικά. Έχουμε δύο σημαντικά όπλα στα χέρια μας, τον εμβολιασμό και την χρήση των τεστ, των αυτοδιαγνωστικών τεστ και των αντιγονικών τεστ. Συνεπώς, με αυτά τα δύο όπλα μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι τελείως διαφορετικά από τα περσινά».

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, στη χώρα μας σήμερα έχουμε 54.000 ενεργά κρούσματα, η πίεση θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες ενώ 27 από τις 75 περιοχές της χώρας βρίσκονται το επίπεδο πέντε στο βαθύ κόκκινο. Η μείωση της θετικότητας κυμαίνεται μεταξύ 1,75% με 1,8%.

Η αυξημένη επιδημιολογική εικόνα, συνεχίζεται στη χώρα μας για έξι εβδομάδες.

Την ώρα που η Ευρώπη θωρακίζεται με την μέθοδο του lockdown σε ολικό ή μερικό πεδίο, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως η χώρα δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε νέο κλείσιμο, ακολουθώντας στρατηγικό στο πλαίσιο της οποίας καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την αναμνηστική δόση, ενίσχυση του ΕΣΥ και εντατικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

Οι δύο καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία της πανδημίας
Αντίστοιχα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για δύο καθοριστικούς παράγοντες για την πορεία της πανδημίας. Το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων και ιδιαίτερα το ποσοστό των εμβολιασμένων σε ηλικία άνω των 60 ετών, παίζει σημαντικό ρόλο στην πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας και στη θνησιμότητα.

Από την άλλη καθοριστικός παράγοντας στον αριθμό των κρουσμάτων είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στις παραγωγικές και τις κοινωνικά δραστήριες ηλικίες, μικρότερες δηλαδή των 60 ετών.

«Πρόκειται για δύο κρίσιμες μάζες του τείχους ανοσίας που έχουν διαφορετικό ρόλο στους δείκτες της πανδημίας αυτή τι στιγμή. Οι νέοι έχουν τον κύριο ρόλο στην διασπορά, ενώ οι μεγαλύτεροι στην πίεση στο σύστημα υγείας. Οι δύο αυτές μάζες δεν είναι ανεξάρτητες, η μία τροφοδοτεί την άλλη. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας αν δεν αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες από 60 ετών», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι «ο εμβολιασμός τους θα αποτελέσει παρακαταθήκη όχι μόνο γι αυτό το κύμα της επιδημίας, αλλά και στην επερχόμενη φάση της ενδημικότητας, την οποία περιμένουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι όσες χώρες δεν φτάσουν σε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, θα συνεχίσουν να έχουν υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γκάγκα: Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων – Προς αξιολόγηση τα μέτρα
Με τη σειρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δεν συμφώνησε με μερίδα επιστημόνων μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι εμβολιασμένοι, εξαιτίας του πολύ υψηλού ιικού φορτίου αλλά και της μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Αντίθετα, η κυρία Γκάγκα υποστήριξε ότι πρόκειται για πανδημία των ανεμβολίαστων, καθώς το 72% του ελληνικού πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένοι, με το εμβόλιο να αποτελεί την μεγάλη ασπίδα και προστασία απέναντι στον ιό.

Επίσης υπογράμμισε ότι τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα