Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Ποια φάρμακα εξετάζονται για την αντιμετώπισή του

Οι έρευνες και οι κλινικές δοκιμές εντείνονται μέρα με τη μέρα με σκοπό την εύρεση και τη δημιουργία του κατάλληλου φαρμάκου για τον Covid-19. Ο ιός που ξέσπασε πριν λίγους μήνες στην Κίνα και εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, έχει αρχίσει να αποδομείται από τους επιστήμονες.

Το πρώτο πειραματικό εμβόλιο στις ΗΠΑ χορηγήθηκε πριν λίγες μέρες στον πρώτο εθελοντή και τα αποτελέσματα αναμένονται. Στην Κίνα αντίστοιχα, το εμβόλιο που δημιουργήθηκε αναμένεται να είναι έτοιμο για κλινική δοκιμή στο τέλος του Απριλίου.

Υγειονομικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέδειξαν τα φάρμακα που μέχρι στιγμής φαίνεται να ανταποκρίνονται στη θεραπεία του κορωνοϊού.

Το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε στην Κίνα για τη θεραπεία του κορωνοϊού, είναι ένα αντιικό φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση ιών RNA. Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αποτελεσματικά σε γρίπες. Συγκεκριμένα ήταν αρκετά αποτελεσματικό απέναντι στον ιό Ζίκα.

Παράλληλα, πολλές είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ταχθεί στη μάχη να βρουν και να δημιουργήσουν ένα φάρμακο ή εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. Κάποιες έχουν ήδη έτοιμα τα πρώτα πειραματικά φάρμακα/εμβόλια για κλινική δοκιμή.

H I-Mab Biopharma δημιούργησε συγκεκριμένα ένα αντίσωμα, το οποίο χρησιμοποιείται στη θεραπεία του συνδρόμου απελευθέρωσης Κυτοκίνης. Αφορά τη ρύθμιση ανοσολογικών θεμάτων της κυτταρικής αύξησης. Το συγκεκριμένο αντίσωμα έχει παραχθεί για να χρησιμοποιηθεί κυρίως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊού.

Η εταιρεία Medicago αναπτύσσει ένα εμβόλιο που υπόσχεται να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λαβάλ, ερευνητικό κέντρο για μολυσματικές ασθένειες, η εταιρεία αναπτύσσει, επίσης, αντισώματα.

Η Moderna σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός εμβολίου, που βασίζεται στην πρωτεΐνη S. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο MIGAL στο Ισραήλ δημιούργησαν ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το οποίο βασίζεται στη θεραπεία της βρογχίτιδας. Το αρχικό φάρμακο είχε αναπτυχθεί για τη μολυσματική βρογχίτιδα, οι ερευνητές, όμως, είδαν ότι έχει πολλά κοινά με τους ανθρώπινους κορωνοϊούς και στη συνέχεια κάνοντας κάποιες τροποποιήσεις δημιούργησαν ένα νέο για τον Covid-19. Το ινστιτούτο εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει έτοιμο το εμβόλιο για παραγωγή τις επόμενες 8 με 10 εβδομάδες.

Η θυγατρική της Applied DNA Sciences, η LineaRx και η Takis Biotech δημιούργησαν από κοινού ένα εμβόλιο DNA ως θεραπεία για τους κορωνοϊούς. Χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία κατασκευής DNA με βάση την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Το γονίδιο εμβολίου που αναπτύχθηκε μέσω αυτής της τεχνολογίας μπορεί να είναι αποτελεσματικό χωρίς να εισάγεται στο γονιδίωμα του ασθενούς. Μέχρι στιγμής αναμένεται να δοκιμαστεί σε ζώα.

Η APEIRON Biologics σε συνεργασία με το University of British Columbia ανέπτυξαν ένα πειραματικό φάρμακο, το οποίο δοκιμάστηκε στην Κίνα ως θεραπεία για τον Covid-19. Η έρευνα βασίστηκε στην πρωτεΐνη ACE2, όπως και στην περίπτωση του SARS. Τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής σε ασθενείς έδειξαν ότι το φάρμακο μειώνει την εξάπλωση του ιού.

Στη λίστα των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με τον Covid-19 είναι και το φάρμακο για τον ιό HIV. Η εταιρεία Κaletra είχε δημιουργήσει το φάρμακο αρχικά για τη θεραπεία του ιού HIV, ενώ ενδείκνυται και για θεραπεία κορωνοϊών, όπως ο SARS και ο MERS. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα φάρμακα που πιθανώς αντιμετωπίζουν τον Covid-19.

Πηγή: skai.gr / Clinical Trials Arena

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα