Κορωνοϊός: Πότε θα κορυφωθεί το νέο κύμα – «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού με τις επαναμολύνσεις να είναι πλέον πολύ συχνές, ενώ ανοδικά κινούνται και οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία, μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή το νέο κύμα στο οποίο κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και περιμένουν την κορύφωσή του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Δευτέρα 4.832 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, αριθμός που αν και ειναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της προηγούμενης εβδομάδας, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς ήδη μαζί με τη χαλάρωση των μέτρων έχει χαλαρώσει και ηδιενέργεια τεστ. Παράλληλα, την Δευτέρα ανακοινώθηκαν και 781 επαναλοιμώξεις.

Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 από την έναρξη της επιδημίας έχουν σπάσει το φράγμα των 30.000. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 128 με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να είναι 135 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες covid-19 είναι 644 και στις ειδικές κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.λπ. φτάνουν τους 255.

Αύξηση θανάτων, χωρίς να γίνει αντιληπτή μεγάλη αύξηση εισαγωγών σε ΜΕΘ πρόκειται να προκαλέσει το νέο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς η μεγάλη μεταδοτικότητα των νέων υποπαραλλαγών απειλεί ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν να καταλήξουν από άλλα προβλήματα και όχι σοβαρή πνευμονική νόσο, εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο iatropedia.

«Με βάση αυτά που ξέρουμε και την εμπειρία μας από την Όμικρον 2, οι νέες εισαγωγές και η αύξηση των νοσηλειών αντιστοιχούν σε πάνω από 15.000 κρούσματα … η κοινωνία “βράζει” κι αυτό φαίνεται από τις εισαγωγές … ήμασταν στις 70, έχουμε πάει στις 140 ακατέβατα τώρα. Που σημαίνει ότι έχουμε κρούσματα που δεν τα καταγράφουμε … Πολλοί αυτοδιαγιγνώσκονται στο σπίτι και δεν πάνε να κάνουν τεστ. Να πάνε να κάνουν rapid και να το δηλώσουν … Για όσους είναι άνω των 65 ετών και έχουν συνοδά νοσήματα είναι απαραίτητη προϋπόθεση γιατί πρέπει να συνταγογραφηθούν τα αντιιικά φάρμακα. Και το δεύτερο είναι ότι πολλοί από αυτούς με την πιστοποίηση της πρόσφατης νόσησης αποκτούν δικαιώματα για τα πιστοποιητικά κίνησης και πρόσβασης και εισόδου σε χώρους που θα χρειαστούμε το φθινόπωρο. Τροποποιείται, επίσης, το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα».

«Θα έχουμε πίεση σε απλές κλίνες, θα έχουμε … Με 25.000 κρούσματα η Πορτογαλία … οι θάνατοι ανέβηκαν περίπου στους 40 την ημέρα … Όμως χωρίς πίεση στις Μονάδες, αλλά με πίεση στα νοσοκομεία στις απλές κλίνες … Αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη “χτυπούν” υπερήλικες που δεν έκαναν καλή ανοσία από τα εμβόλια και ανθρώπους με συνοδά νοσήματα. Και αυτοί χωρίς να εκδηλώνουν σοβαρή πνευμονική νόσο που να χρειάζεται Μονάδα (ΜΕΘ), καταλήγουν δυστυχώς στον θάνατο διότι είναι επιβαρυμένοι ήδη από τα συνοδά νοσήματα … τους “στέλνει” αμέσως ο κορωνοϊός», όπως επισήμανε.

«Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης)» σημείωσε σε ανάρτησή του στο facebook ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων κατά 41%.

«Ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει, οι υποπαραλλαγές του ιού είναι εδώ, τα ιικά φορτία είναι εδώ» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ στην ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι χρειάζεται προσοχή.

«Δεν θέλουμε να ανέβουν οι δύο σκληροί δείκτες, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι. Tις επόμενες ημέρες θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πόσα περιστατικά θα έχουν επιπλοκές ή όχι», τόνισε η γιατρός του ΕΣΥ.

Μιλώντας για τις νέες παραλλαγές του ιού η κ. Παγώνη είπε ότι η Όμικρον 4 είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον 5, γι’ αυτό και θα έχουμε αρκετά κρούσματα: «Θα συνεχίσουμε να έχουμε τα κρούσματα. Θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». Και όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ντρεπόμαστε. Τη μάσκα τη φοράμε».

Παρουσιάζοντας πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία ο κ. Θωμαΐδης δήλωσε ότι «εδώ και δέκα ημέρες η αύξηση στα λύματα είναι 45% στα λύματα της Αττικής», διατυπώνοντας την άποψη ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια από όσα δηλώνονται.

«Έχει παρθεί απόφαση από τον ΕΟΔΥ ότι η παρακολούθηση της δυναμικής στα λύματα θα γίνεται μόνο από τα λύματα», τόνισε. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ η διασπορά ήταν αναμενόμενη μετά τον εντοπισμό των νέων μεταλλάξεων.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Θωμαΐδης, η «αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να κορυφωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου», με τον Αύγουστο να έχουμε μια δεύτερη κλιμάκωση της διασποράς.

«Η κατάσταση δεν πρόκειται να είναι χαλαρή ποτέ» είπε διευκρινίζοντας ότι οι επιστήμονες περιμένουν ένα νέο, πιο αποτελεσματικό, εμβόλιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα