Κορωνοϊός: Πώς θα επεκταθούν τα τεστ για τη νόσο στην Ελλάδα – Εθελοντική συστράτευση κορυφαίων επιστημόνων

Εξέχοντες έλληνες επιστήμονες προσφέρθηκαν εθελοντικά να συνδράμουν στον αγώνα της πατρίδας μας κατά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Τη συστράτευση του επιστημονικού κόσμου της χώρας και Ελλήνων του εξωτερικού στον τομέα των εργαστηρικών ελέγχων, έφερε η απειλή του νέου κορωνοϊού. Κορυφαίοι επιστήμονες ένωσαν τις δυνάμεις τους και τάχθηκαν εθελοντικά στο πλευρό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να επιτευχθεί το σημαντικό έργο της επέκτασης των τεστ του κορωνοϊού στον ελληνικό πληθυσμό.

Ο στόχος είναι ένας : Ο περιορισμός της διάδοσης της νόσου COVID-19 και η προστασία της υγείας των πολιτών

Σε πρώτη φάση, το σχέδιο εστιάζει στην υποστήριξη και την αύξηση των εξετάσεων για τον COVID-19.  Η αρχή γίνεται με την συμμετοχή εργαστηρίων, που θα αναπτύξουν σε μικρό χρονικό διάστημα τη μεθοδολογία της εξέτασης με βασικά αντιδραστήρια.

Η προσπάθεια αυτή, γρήγορα θα επεκταθεί και σε άλλα ερευνητικά εργαστήρια, αλλά και σε νέες δράσεις που θα συνεισφέρουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Οι στιγμές απαιτούν ωριμότητα και σοβαρότητα από όλους και η ερευνητική κοινότητα της Ελλάδας στέκεται και θα συνεχίζει να στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των αρμοδίων αρχών και των επαγγελματιών υγείας», αναφέρει σχετικά η Διοίκητη του ΕΟΔΥ.

Τους επιστήμονες, που τάχθηκαν ανιδιοτελώς στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας στην Ελλάδα, ευχαρίστησε προσωπικά -εκπροσωπώντας και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια- ο εκπρόσωπος της χώρας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας:

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τόσο εγώ, αλλά και εκ μέρους του Υπουργού μας, Βασίλη Κικίλια, τους συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τον Καθηγητή κ. Δερμιτζάκη, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, τους κ.κ. Λουκά Παπαδήμο και Δημήτριο Θάνο από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, τους καθηγητές Βασίλη ΓοργούληΠαγώνα Λάγιου και Γκίκα Μαγιορκίνη από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, τον κ. Κώστα Σταματόπουλο από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είναι ανάμεσα σε αυτή τη συντονιστική ομάδα, μεταξύ άλλων επιστημόνων, που έθεσαν εαυτούς στη διάθεση της πατρίδας και της πολιτείας και συντονίζουν αυτή την προσπάθεια».

Η αύξηση του αριθμού των εργαστηρίων ανά τη χώρα θα συμβάλλει στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού COVID-19. Οι έλεγχοι ενδεχομένως θα επεκταθούν και σε ανθρώπους με συμπτώματα εκτός ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων. Όμως, μόνο σε ομάδες ανθρώπων στους οποίους οι επιστήμονες θα κρίνουν ότι υπάρχει επιδημιολογικό όφελος για τον καλύτερο έλεγχο της νόσου.

Κορωνοϊός: «Νέοι και υγιείς δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε εξετάσεις για  COVID-19»

Αυτή είναι η κατευθυντήρια οδηγία που έχει δοθεί στα εργαστήρια όλης της χώρας, αλλά και τους γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μετά από  σχετική απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Μερίδα του πληθυσμού -όπως οι νέοι και οι υγιείς- δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η προστασία των κατοίκων θα επιτευχθεί με το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης των παραπάνω ομάδων του πληθυσμού Κυρίως η προστασία των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων, που αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τη διαχείριση και τον περιοριοσμό της νόσου.

Η επέκταση των εργαστηρίων δεν θα αλλάξει το κύριο μήνυμα, το οποίο παραμένει: «Μένω σπίτι με ελαφρά συμπτώματα».

«Δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου στους νέους και υγιείς που έχουν συμπτωματολογία ίωσης. Δεν θέλω να περάσουμε ένα αντίθετο μήνυμα. Αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε σήμερα, αφορά στα σοβαρά κρούσματα της νόσου σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου και αντικατοπτρίζει την κυκλοφορία του ιού περίπου 10 ημέρες νωρίτερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα έχουμε σε περίπου δύο εβδομάδες.

«Θα είναι τόσο καλύτερη αυτή η εικόνα, όσο περισσότερη συμμόρφωση θα υπάρχει με τα μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής.

Κορωνοϊός: Σταθερή η εικόνα της επιδημίας έως σήμερα

Οι επιστήμονες, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα, κρίνουν ότι η πορεία της νόσου στην Ελλάδα είναι σταθερή. Είναι σημαντική η τήρηση των μέτρων, ώστε να αποφύγουμε σε περίπου δύο εβδομάδες το φαινόμενο ο ρυθμός αύξησης των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων ηλικιωμένων και επιβαρυμένων από χρόνια νοσήματα ανθρώπων, να εμφανίσει ραγδαία και γρήγορη αύξηση.

Τα μέτρα αφορούν δύο κύριους στόχους, στους οποίους πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι:

  • Να προφυλάξουμε τις ομάδες αυξημένου κινδύνου
  • Να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα