Κορωνοϊός – Politico: Πενταπλασιασμός των εμβολιασμών στην ΕΕ για ανοσία αγέλης τον Σεπτέμβριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει το 70% όλων των ενηλίκων έναντι του κορωνοϊού μέχρι το καλοκαίρι. Με τα σημερινά δεδομένα, ο φιλόδοξος αυτός στόχος είναι μακρινός, εκτιμά σε ανάλυσή του το Politico.

Εάν ο τρέχων ρυθμός εμβολιασμού παραμείνει, η ΕΕ θα καταφέρει να εμβολιάσει μόλις το 15% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Βάσει του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού του 70% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός που τρέχουν τα προγράμματα κατά πέντε φορές. Όπως επισημαίνει το Politico, η ΕΕ στο σύνολό της δεν θα πετύχαινε αυτό το στόχο νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2024.

H Ελλάδα, αν διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό εμβολιασμού θα έχει καταφέρει να εμβολιάσει το 16% του γενικού πληθυσμού της μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Με τα ισχύοντα δεδομένα, εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 11.092 πολίτες την ημέρα και για να πετύχει τον στόχο του 70% μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πραγματοποιούνται 50.622 εμβολιασμοί ημερησίως. Διαφορετικά, η «ανοσία της αγέλης» θα επιτευχθεί τον Φεβρουάριο του 2024.

Μέχρι στιγμής, η Μάλτα είναι η «πρωταθλήτρια» της ΕΕ: Θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο της Κομισιόν εγκαίρως εάν διπλασίαζε τον αριθμό των ημερήσιων δόσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν είναι πλέον μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ και άρχισε να εμβολιάζει μερικές εβδομάδες νωρίτερα από την ΕΕ, θα έχει εμβολιάσει το 83% των ενηλίκων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εάν διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό του.

Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα επιτύχει τον στόχο το 2040.

Αρκετοί παράγοντες καθορίζουν το ρυθμό των εκστρατειών εμβολιασμού, ξεκινώντας από τον αριθμό των απαραίτητων δόσεων. Επί του παρόντος, όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού απαιτούν δύο δόσεις και οι εκτιμήσεις του Politico βασίζονται στην υπόθεση ότι αυτό δεν θα αλλάξει.

Υπάρχουν επίσης υλικοτεχνικές προκλήσεις που σχετίζονται με την προμήθεια, τη μεταφορά και την αποθήκευση των εμβολίων που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα στις εκστρατείες εμβολιασμού των χωρών. Όμως οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να ξεπεραστούν ή να «χαλαρώσουν» τους επόμενους μήνες, αν εγκριθούν περισσότερα εμβόλια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στα τέλη Ιανουαρίου.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα μπορούσε να επιταχύνει τους εμβολιασμούς είναι η μαζικότητα με την οποία αυτοί γίνονται. Το πρώτο διάστημα, οι υγειονομικές Αρχές επικεντρώνονται στους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε δομές φροντίδας, κάτι που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από τη δημιουργία κέντρων μαζικού εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα