Κορωνοϊός: Πηγή ανησυχίας η διασπορά στις ηλικίες έως 50 ετών – Πώς σχετίζεται με τα γηροκομεία

Σε δύσκολο γρίφο ως προς την αντιμετώπισή του αποδεικνύεται η διασπορά του κορονοϊού στις ηλικίες 20 έως 50 ετών καθώς πρόκειται για τις πλέον παραγωγικές ηλικίες. Tαυτόχρονα από αυτές τις ηλικιακές ομάδες προέρχονται οι περισσότεροι από τους εργαζομένους σε δομές όπως τα γηροκομεία τα οποία έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας ΘΕΜΑ 104,6 «έχουμε το φαινόμενο διάχυσης της πανδημίας σε ηλικίες που είναι στην ομάδα των εργαζομένων που προσέχουν ηλικιωμένους. Πάνω από 20 και έως 50 ετών είναι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα γηροκομεία» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να βρούμε πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε την επιδημία σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ» είπε.

Σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι νωρίς να λέμε ότι είμαστε κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως. Θέλουμε 2 εβδομάδες να κινούμαστε με τέτοιο ρυθμό. Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης στον μέσο όρο των τελευταίων ημερών αλλά είναι νωρίς να λέμε ότι είμαστε σε ύφεση».

«Ο χειρότερος εχθρός είναι η κόπωση. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε τα εμβόλια αρκετά νωρίς ώστε να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα», πρόσθεσε.

Κατέληξαν δύο ηλικιωμένες – Στους 282 οι νεκροί

Την ανησυχία που υπάρχει όλο το προηγούμενο διάστημα για τις κλειστές δομές και την τυχόν διασπορά του κορονοϊού σε αυτές επιβεβαιώνει άλλωστε με τον πιο τραγικό τρόπο η είδηση ότι δύο ηλικιωμένοι από γηροκομεία έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα για μια 75χρονη γυναίκα από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι και μια 92χρονη από οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο.

Η 75χρονη, η οποία είχε υποκείμενα νοσήματα αποτελεί τον 24ο νεκρό από κορονοϊό στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι υπόψιν, όπου ο ιός «εισέβαλε» από εργαζόμενο της δομής που νόσησε από συγγενικό του πρόσωπο που είχε μεταβεί σε συναυλία της Χαλκιδικής.

Η 92χρονη πάλι, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου αποτελεί τον δεύτερο νεκρό από τον οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο, η διασπορά στον οποίο διαπιστώθηκε στις 19 Αυγούστου.

Αναλύοντας το γιατί «χτυπήθηκαν» γηροκομεία και δομές ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε το πρωί σήμερα στο OPEN:

«Πλέον, επειδή επιστρέφουν οι παραθεριστές, που σημαίνει ότι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, αν δεν προσέξουν, διασπείρουν τον ιό και βλέπουμε να ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας και γι αυτό έχουμε τη διασπορά σε γηροκομεία και δομές. Έχουμε σταθερό αριθμό κρουσμάτων από 100 έως 300 ημερησίως, δεν έχουμε ευτυχώς αυτό που φοβόμασταν, δηλαδή να έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η επήρεια του Δεκαπενταύγουστου δεν ήταν μεγάλη, περάσαμε τον σκόπελο του δύσκολου Αυγούστου και μπαίνουμε στο εξίσου δύσκολο φθινόπωρο».

Μ. Λαζανάς: Να περιφρουρηθούν γηροκομεία, δομές φιλοξενίας, φυλακές

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ο παθολόγος λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς, ο οποίος πρότεινε τη διενέργεια πολλαπλών τεστ σε ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες εάν νοσήσουν, θα κινδυνεύσει η ζωή τους, ενώ τόνισε την ανάγκη να «περιφρουρηθούν γηροκομεία, δομές φιλοξενίας, φυλακές».

Σχολιάζοντας στο Mega ο κ. Λαζανάς τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, είπε «εύχομαι να συνεχιστεί η μείωση κρουσμάτων. Αλλά να είμαστε επιφυλακτικοί. Γιατί μειώθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ που εκκρεμούσαν λόγω προβλήματος».

Πρόσθεσε δε ότι στο άμεσο προσεχές διάστημα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της επιστροφής των εκδρομέων στις πόλεις.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα και «φθάσουν τα 500, 600, 700 ημερησίως, θα έχουμε δραματικές εικόνες. Πιθανό να γίνει, αλλά δεν πιστεύω να φτάσουμε σε τέτοια νούμερα. Γι’ αυτό άρχισαν να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα».

Για τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, είπε ότι οι γιατροί πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί πρέπει να γίνει το εμβόλιο, ενώ σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, υπογράμμισε τη σημασία του να εμβολιαστεί «όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Σε ότι αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων, επισήμανε, ότι οι ειδικοί είχαν προτείνει στην πολιτεία την αύξηση αιθουσών, την ενοικίαση χώρων, να λειτουργούν τα σχολεία πρωί-απόγευμα «όμως υπήρχαν δυσκολίες».

«Γι’ αυτό η Επιτροπή, παρά τις προτάσεις που είχε κάνει, προσπάθησε να προτείνει τα καλύτερα μέτρα, ώστε τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο, να πάνε όσο το δυνατόν με πιο ακίνδυνες συνθήκες» ανέφερε.

187 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 40 οι διασωληνωμένοι – 31 εισαγόμενα, 68 στην Αττική

Να σημειωθεί πως στη χώρα μας σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ συνολικά 187 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.386, ενώ 40 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

2219 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4970 (43.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 70 ετών. 10 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

2219 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4970 (43.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 70 ετών. 10 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επιπροσθέτως, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 280 θανάτους συνολικά στη χώρα. 103 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τα 187 επιπλέον κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 156 είναι εγχώρια και από αυτά, τα 28 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 23 συνδέονται με συρροές.

Αναλυτικότερα:

– 27 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 68 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 10 συνδέονται με συρροές, ενώ 19 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορίνθου

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή και 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

– 7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα