Κορωνοϊός: Παρασκηνιακές πιέσεις Τραμπ για την χλωροκίνη

Ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει πως οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ δέχθηκαν ένα πρωτογανές «bullying» για τη χλωροκίνη, στο πλαίσιο των ενεργειών του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που πλήττει σφοδρά τη χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να πιέζει προσωπικά στελέχη του ομοσπονδιακού τομέα υγείας της κυβέρνησης να διαθέσουν φάρμακο για την ελονοσία, την χλωροκίνη, για την θεραπεία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων αυτών, στα μέσα Μαρτίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε μια ασυνήθιστη – κατά το διεθνές πρακτορείο – οδηγία που ενημέρωνε τους γιατρούς ότι είχαν την επιλογή να συνταγογραφήσουν τα σχετικά φάρμακα, παρότι οι μελέτες σχετικά με τη χρήση χλωροκίνης στους ασθενείς με Covid-19 δεν βρίσκονται παρά δε πειραματικό στάδιο. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, οι βασικές πληροφορίες για τις δόσεις που περιλαμβάνει η οδηγία στους γιατρούς φέρονται να βασίζονται σε ανέκδοτες πηγές αντί σε επιστημονικές έρευνες.

Πέραν των απόψεων του Αμερικανού προέδρου για την χλωροκίνη και την υδροξυχλωροκίνη, όπως αυτές έχουν γίνει γνωστές στον Τύπο, το Reuters σχολιάζει πως η λοιπή παρασκηνιακή δραστηριότητά του δεν έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν, ενώ αποκαλύπτει και το πώς οι προσπάθειες Τραμπ μπορούν να αλλάξουν τη φύση ενός κλάδου που διέπονταν από αυστηρούς κανόνες, επιστήμη και δοκιμές.

Η πίεση ενός προέδρου των ΗΠΑ στις ρυθμιστικές αρχές του ευαίσθητου τομέα της Υγείας ώστε αυτές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε συγκεκριμένα φάρμακα, των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν έχει αποδειχθεί, αποτελεί κάτι που ενδεχομένως δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά, σημειώνει το πρακτορείο.

Ωστόσο, σε μια σειρά συζητήσεων τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή σε κορυφαίους αξιωματούχους του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (Centers for Disease Control – CDC), της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) να επικεντρωθούν στα δυο φάρμακα ως δυνητικές θεραπείες, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές στο Reuters. Σε επαφή του Αμερικανού προέδρου με τον Δρ. Stephen Hahn, τον διοικητή της FDA, και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους του τομέα υγείας, ο πρώτος εμφανίστηκε «δυσαρεστημένος με τη γραφειοκρατία» και τις χαμηλές ταχύτητες των φορέων, συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Ακολούθηε μία αλυσίδα ενεργειών σε ομοσπονδιακό επίπεδο για να γίνουν πιο διαθέσιμα τα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και η χορήγηση έκτακτης εξουσιοδότησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την προμήθειά τους σε πανεθνικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τo CDC είπε πως παρουσίασε τις οδηγίες σε γιατρούς κατόπιν αιτήματος «μιας task force για τον κορονοϊό», που απηύθυνε έκκληση για γρήγορη δράση, ενώ εκπρόσωπος της NIH είπε ως η υπηρεσία «δεν είναι η πηγή του περιεχομένου» του σχετικού εγγράφου που συνέταξε η CDC.

Ακόμη, εκπρόσωπος της FDA αρνήθηκε να συζητήσει τις πληροφορίες περί πίεσης από τον πρόεδρο και τις οδηγίες που εξέδωσε το CDC. «Καθορίστηκε, με βάση τις διαθέσιμες επιστημονικές αποδείξεις, πως είναι εύλογο να θεωρείται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην θεραπεία του Covid-19, και πως, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες επαρκείς, αποδεδειγμένες ή διαθέσιμες εναλλακτικές θεραπείες, τα γνωστά και δυνητικά οφέλη για την θεραπεία αυτού του σοβαρού ή απειλητικού για τη ζωή ιού υπερβαίνουν τους γνωστούς δυνητικούς κινδύνους» αναφέρεται στη δήλωση της FDA προς το Reuters.

Τέλος, η πλευρά του Λευκού Οίκου τόνισε πως ο κ. Τραμπ δεν άσκησε πίεση, παρά έλαβε την κατάλληλη δράση. «Κορυφαία προτεραιότητα του Προέδρου είναι η υγεία και ασφάλεια του Αμερικανικού λαού και γι’ αυτό ένωσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβανομένων γιατρών, επιστημόνων και ιατρικών ερευνητών, για μια πρωτοφανή συνεργασία για να επισπευσθεί η ανάπτυξη εμβολίου», αναφέρεται σε σχετική δήλωση, που ωστόσο δεν απαντά στο ερώτημα του Reuters για τις οδηγίες του CDC.

Ομολογία Τραμπ για «πολλούς θανάτους»
Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για μια μεγάλη άνοδο στους θανάτους λόγω του κορονοϊού τις ερχόμενες μέρες, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει, όπως είπε, τις δυσκολότερες δύο εβδομάδες της πανδημίας.

«Θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τραμπ στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την υγειονομική κρίση χθες. «Φτάνουμε σε μια στιγμή που θα είναι πολύ φρικτή», τόνισε. «Πιθανώς δεν έχουμε ξαναδεί αριθμούς τέτοιου μεγέθους. Ίσως σε πόλεμο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου ή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ή κάτι τέτοιο».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αντέκρουσε την κριτική ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα δέοντα για να προμηθεύσει τις Πολιτείες με αναπνευστήρες που πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι κυβερνήτες ζητούν περισσότερο εξοπλισμό από όσο θα χρειαστούν. «Φόβοι για ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε φουσκωμένα αιτήματα», τόνισε ο Τραμπ αναφορικά με τα αιτήματα που έχει λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να διανείμει εξοπλισμούς από το στρατηγικό εθνικό απόθεμα.

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αντέκρουσε την κριτική ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα δέοντα για να προμηθεύσει τις Πολιτείες με αναπνευστήρες που πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι κυβερνήτες ζητούν περισσότερο εξοπλισμό από όσο θα χρειαστούν.

Σχετικά Νέα