Κορωνοϊός: Ομαδικοί τάφοι για τους νεκρούς στην Νέα Υόρκη

Oι ΗΠΑ είναι και επίσημα η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού στον κόσμο, με περισσότερα από 460.000 και είναι η δεύτερη χώρα σε θανάτους (16.478, εκ των οποίων οι 1.783 το τελευταίο 24ωρο) μετά την Ιταλία. Το αποκεντρωμένο σύστημα υγείας της και οι άθλιες οικονομικές συνθήκες στις οποίες ζει ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού εκεί έκαναν τη χώρα εύκολο στόχο της πανδημίας. Μάλιστα, στη Νέα Υόρκη, την πόλη που έχει πληγεί περισσότερο, αναγκάζονται να ανοίξουν ομαδικούς τάφους για να θάψει τους νεκρούς.

Όταν πριν από μερικές μέρες ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, έλεγε ότι ίσως στη Νέα Υόρκη αναγκαστούν να θάψουν τα θύματα από τον κορονοϊό στα πάρκα, όλοι σοκαρίστηκαν αλλά κανείς δεν πίστεψε πως θα ερχόταν αυτή η μέρα.

Κι όμως, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορονοϊού έκανε κι αυτή τη μέρα πραγματικότητα. Μπορεί να μην είναι σε πάρκα στη Νέα Υόρκη, είναι όμως σε ένα νησί έξω από το Μπρονξ, το Hart Island όπου δημιουργούνται οι μαζικοί τάφοι. Όλοι άνθρωποι που έχασαν μόνοι τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας.

Οι εικόνες που εδώ και μερικές ώρες κάνουν το γύρω του κόσμου είναι σοκαριστικές.

Νησί – νεκροταφείο

Το Hart Island χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα για να θάβονται εκεί άνθρωποι που ήταν μόνοι στη ζωή, που δεν είχαν συγγενείς ή άνθρωποι των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούσαν να πληρώσουν για τις κηδείες τους.

Τώρα, σύμφωνα με το Reuters, τα πτώματα που μεταφέρονται εκεί για να ταφούν σε ομαδικούς τάφους είναι δεκάδες. Και αυτό γίνεται επί πέντε μέρες την εβδομάδα. Οι σοροί των νεκρών κρατούνται στο νεκροτομείο επί 14 μέρες πριν γίνει η ταφή στο Hart Island.

Οι σοκαριστικές εικόνες δείχνουν άλλωστε ακριβώς αυτό. Τη μια στιγμή μέσα στον ομαδικό τάφο υπάρχει ένα ξύλινο φέρετρο και την επόμενη στιγμή πολλά, το ένα δίπλα στο άλλο. Στην πάνω πλευρά του ξύλινου κουτιού, είναι χαραγμένο με μεγάλα γράμματα το όνομα του νεκρού.

Αρχικά, τους μαζικούς τάφους άνοιξαν κρατούμενοι από τη φυλακή που βρίσκεται στο νησί Rikers. Αργότερα όμως αποφασίστηκε να προσληφθούν εργολάβοι.

«Στον κόσμο του» ο Τραμπ

Με ομαδικούς τάφους και περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανέργους, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι μέσα σε έναν με δυο μήνες η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί!

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να είναι ικανή για «σταδιακή» επανεκκίνηση μέσα στον επόμενο έναν με δύο μήνες.

«Στον επόμενο έναν ή δύο μήνες, θα πρέπει να είμαστε ικανοί να επανεκκινήσουμε (την οικονομία) τουλάχιστον σταδιακά», δήλωσε ο Κάντλοου σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network.

«Η πρόθεσή μας, στο σημείο αυτό, ήταν και είναι να προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους από τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στις οποίες έχουν υποβληθεί, χωρίς να φταίνε» πρόσθεσε.

Σχετικά Νέα