Κορωνοϊός: Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας

Επειδή η τροφή μας είναι και το φάρμακό μας, η διαμόρφωση της διατροφικής καθημερινότητάς μας μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή «ασπίδας» εναντίον του κορωνοϊού.

Ένας από τους βασικότερους τρόπους αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας. Πώς όμως μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας μέσω των σωστών διατροφικών επιλογών;

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός για την προστασία του ανοσοποιητικού. Βιταμίνη D περιέχουν μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός τα αβγά, το μουρουνέλαιο κ.ά. Σημαντική επίσης είναι και η έκθεση στον ήλιο – προσώπου και χεριών- για 10-15 λεπτά την ημέρα για την επαρκή σύνθεση των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D.

Γιαούρτι, κεφίρ, προβιοτικά: Σημαντική είναι και η συμβολή γιαουρτιού και κεφίρ και γενικά τροφών πλούσιων σε προβιοτικά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Ένας τρόπος για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας είναι να εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό πλάνο τροφές με βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, φράουλες, γκρέιπ φρουτ, πιπεριές κ.ά. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμώντας τις λοιμώξεις αποτελεσματικά.

Εσπεριδοειδή
Οι περισσότεροι στρέφονται στην βιταμίνη C, αφού έχουν κρυώσει. Αυτό συμβαίνει γιατί συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμώντας τις λοιμώξεις αποτελεσματικά.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι υπερφορτωμένο με βιταμίνες και μέταλλα και ειδικότερα από βιταμίνες A, C και E, καθώς και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Tο μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ βοηθά στον πονόλαιμο και σε άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας.

Γιαούρτι
Προσπαθήστε να πάρετε τα απλά γιαούρτια και όχι αυτά τα φορτωμένα με ζάχαρη. Μπορείτε να γλυκάτε το γιαούρτι μόνοι σας με φρούτα και με μέλι. Το γιαούρτι είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και θεωρείται ότι ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας έναντι ασθενειών.

Αμύγδαλα
Η βιταμίνη Ε είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλύτη βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Μια χούφτα με 46 ολόκληρα, αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, παρέχει σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε.

Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως αντιφλεγμονώδες στη θεραπεία τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επίσης, φαίνεται ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης στον οργανισμό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση.

Παπάγια
Η παπάγια είναι ένα άλλο φρούτο με βιταμίνη C. Μπορείτε να βρείτε το 224% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C σε μια παπάγια. Η παπάγια έχει επίσης ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Πουλερικά
Τα πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β-6. Η βιταμίνη Β-6 είναι σημαντική σε πολλές από τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέων και υγιεινών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, όπως φωσφόρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β-6. Είναι επίσης εξαιρετικά υψηλή σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για τη ρύθμιση και τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οστρακοειδή
Ο ψευδάργυρος απαιτεί τόση προσοχή όπως πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά τα σώματά μας το χρειάζονται, ώστε τα ανοσοποιητικά μας κύτταρα να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

Αγκινάρες
Εκτός από νόστιμη η αγκινάρα είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό αφού περιέχει βιταμίνες Α, C, του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και φώσφορο. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ λένε πως καθαρίζει το αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά, ωφελεί τα νεφρά, το συκώτι και βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας.

skorda

Σκόρδα
Ξέρεις ότι το σκόρδο κάνει καλό στην καρδιά. Στα πολλά οφέλη του, όμως, συμπεριλαμβάνεται και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος -είναι άλλωστε πλούσιο σε βιταμίνη C. Ξέχνα λοιπόν την έντονη μυρωδιά του και πρόσθεσε το στο φαγητό!

kremmydia

Κρεμμύδια
Όπως το σκόρδο έτσι και τα κρεμμύδια, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, τα αποφεύγουμε λόγω της μυρωδιάς τους. Ωστόσο, είναι πλούσια σε κουερσετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο παράλληλα μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

ntomata

Ντομάτες
Η ντομάτα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι φρούτο, αλλά όλος ο κόσμος έχει συνηθίσει να την καταναλώνει ως λαχανικό και μιας και είναι η η πλουσιότερη πηγή του λυκοπένιου, ενός εξαιρετικά ισχυρού αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ είναι και ωφέλιμη στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

MANITARIA

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια έχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αποτελούνται από σελήνιο και χαλκό, δύο πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία, που τονώνουν τον οργανισμό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού μας συστήματος.

spanaki

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που θεωρείται σημαντικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού στον αγώνα κατά του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, βοηθά στην αύξηση του σιδήρου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον οργανισμό, καθώς όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου συνήθως παρουσιάζουν και ευαισθησία στο κρύο.

pantzaria

Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, είναι καλή πηγή βιταΐνης, συστατικό που καθαρίζει το αίμα. Ένας τρόπος να τα απολαύσεις και να επωφεληθείς από τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι να φτιάξεις χυμό από παντζάρι, που είναι πολύ θρεπτικός, αποτοξινωτικός και βοηθά στον καθαρισμό του αίματος.

sparaggia

Σπαράγγια
Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταξύ των οποίων και βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντάς μας από ιώσεις και ασθένειες.

piperies

Πιπεριές
Οι χρωματιστές πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και συνεπώς σε βοηθούν να χτίσεις ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.

shutterstock_176916920

Γλυκοπατάτες
Last but not least οι γλυκοπατάτες, που μπορεί να μην είναι και από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στην ελληνική κουζίνα αλλά αξίζει να τις εντάξεις στη διατροφή σου, μια και οι βιταμίνες C και D, που περιέχουν ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και, παράλληλα, κάνουν καλό στα οστά, τα δόντια, τα ούλα, ακόμη και στο σχηματισμό των κυττάρων, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει και την απορρόφηση του σιδήρου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα