

Οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι αισθητές πολύ μετά την καραντίνα, καθως οι οικονομίες, ειδικά των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οδηγούνται σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη ή ακόμη και σε ύφεση. Αυτό επισημαίνεται σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που εξετάζει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην περιοχή.
Όπως υπογραμμίζεται, τα μέτρα περιορισμού θα επηρεάσουν ξεκάθαρα την εγχώρια ζήτηση και προσφορά, μειώνοντας σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Οι υποστηρικτικές μακροοικονομικές πολιτικές μπορούν –εν μέρει- να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ζήτησης, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως τις οικονομικές συνέπειες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Αναμένεται επιβράδυνση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων
Η κρίση του κορονοϊού έχει ήδη μειώσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή. Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο αναμένεται ότι θα πληγούν περισσότερο, καθώς τα τουριστικά έσοδα υπερβαίνουν το 20% του ΑΕΠ και στις δύο οικονομίες. Οι εξαγωγές στην περιοχή θα μειωθούν. Η Ρουμανία και η Σερβία πιθανότατα θα φέρουν το μεγαλύτερο κόστος, καθώς οι τομείς παραγωγής τους είναι περισσότερο ενταγμένοι σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Εξάλλου, αναμένεται επιβράδυνση τόσο των δημόσιων, όσο και των ιδιωτικών επενδύσεων. Η συμβολή των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων ήταν σχετικά σημαντική τα τελευταία χρόνια.
Τα Δυτικά Βαλκάνια βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή εισροή εμβασμάτων, τα οποία χρηματοδοτούν την εγχώρια ζήτηση και τις επενδύσεις. Για παράδειγμα, στο Κόσοβο, τα εμβάσματα αντιπροσωπεύουν το 15% του συνολικού ΑΕΠ. Εκτός από τον υψηλό όγκο, τα εμβάσματα είναι συγκεντρωμένα όσον αφορά τις χώρες προέλευσης -Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία- επιδεινώνοντας περαιτέρω την ευπάθεια των οικονομιών των Δυτικών Βαλκανίων στον αντίκτυπο της κρίσης σε αυτές τις οικονομίες.
Σχετικά Νέα
Κίνα: Να τερματίσουν άμεσα τις λανθασμένες πρακτικές οι ΗΠΑ για να αποφύγουν την αναταραχή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας
Την έντονη δυσαρέσκειά της στους νέους δασμούς που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ και επηρεάζουν τον.
Ιράν και ΗΠΑ σήμερα στη Ρώμη για τον β’ γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν συνεχίζουν σήμερα στη Ρώμη τις συνομιλίες για το.
Το «φαινόμενο Άντριου Τέιτ» εξαπλώνεται στα σχολεία της Βρετανίας – Αγόρια αρνούνται να μιλήσουν σε γυναίκες καθηγήτριες
Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν την αύξηση του μισογυνισμού και του σεξισμού στις σχολικές αίθουσες του.
«Συγγνώμη λάθος», λένε τώρα αξιωματούχοι του Τραμπ για το πρωτοφανές email που απαιτεί αλλαγές στο πρόγραμμα του Χάρβαρντ
Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό.