Κορωνοϊός: Ο υγειονομικός εφιάλτης και το πισωγύρισμα της οικονομίας

Κανείς δεν γνωρίζει εάν βρισκόμαστε ενώπιον μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας, που έχει ως «μήτρα» και πάλι την Κίνα. Οι πληροφορίες που έρχονται από την ασιατική χώρα σκιαγραφούν μια άκρως ανησυχητική εικόνα, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα νοσοκομεία «βουλιάζουν» με ασθενείς. Αυτό που πάντως μπορεί να εκτιμηθεί με ευκολία, είναι πως ένας νέος γύρος της πανδημίας, εκτός από την προφανή υγειονομική ζημιά που θα προκαλούσε στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, θα πισωγύριζε την οικονομία.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ενδεχομένως να είναι πρώιμη η εξέταση των… παρενεργειών της αναζωπύρωσης της πανδημίας στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Οι αναλύσεις και οι μελέτες των διεθνών φορέων και οίκων αξιολόγησης συμπεριλαμβάνουν αυτό το δυσμενές σενάριο για το 2023, τονίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή μπορεί να μεταβάλλει επί τα χείρω την πορεία των οικονομιών την τρέχουσα χρονιά. Για την ακρίβεια, εάν και εφόσον η πανδημία αποκτήσει εκ νέου ισχυρή δυναμική και χτυπήσει ξανά την «πόρτα» της Δύσης, θα ανατρέψει κάθε οικονομικό σχεδιασμό, θα σκίσει κάθε manual προϋπολογισμού.

Θα βρει, μάλιστα, την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο σε ευάλωτη οικονομική θέση. Η παγκόσμια οικονομία, «πληγωμένη» από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών που ακρίβυναν το χρήμα, βρίσκεται σε φάση ουσιαστικής επιβράδυνσης και βαδίζει προς την ύφεση το 2023. Στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης παραμένει καθοριστικό και άλυτο, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι ο επόμενος χειμώνας, αυτός δηλαδή το 2023, θα φέρει τη Γηραιά Ήπειρο στα ενεργειακά της όρια. Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι ο γεωενεργειακός πόλεμος των Βρυξελλών με τη Ρωσία θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη χρονιά.

Δεν χωρά συζήτηση ότι αν η υγειονομική κατάσταση εκτραχυνθεί, ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι ισχυρός και για την Ελλάδα, που αποτελεί μια από τις φωτεινές εξαιρέσεις για την Ευρώπη το 2023, μιας και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Αυτά στα χαρτιά και υπό κανονικές συνθήκες, διότι σε αντίθετη περίπτωση και με την πανδημία να εμφανίζεται ξανά και στη χώρα μας, κάθε εκτίμηση τίθεται εν αμφιβόλω.

Σήμανε συναγερμός στην Ευρώπη

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή είναι η ευρωπαϊκή οικογένεια να μην πιαστεί απροετοίμαστη και να αναλύσει κάθε πιθανό σενάριο που έχει ως γνώμονα την αποτροπή νέου γύρου πανδημίας. Προς το παρών επιδεικνύει αντανακλαστικά και λαμβάνει προληπτικά μέτρα που σχετίζονται κυρίως με τους Κινέζους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχοντας κατά νου τις μνήμες του χειμώνα 2019-2020, όταν ξέσπασε η πανδημία και διαδόθηκε στην Ευρώπη, θα χρειαστούν πολλά περισσότερα για να αναχαιτιστεί η εν δυνάμει απειλή από τα ανατολικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα