Κορωνοϊός: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Φόβοι για νέα αύξηση

Αγωνία για τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς οι επιστήμονες φοβούνται νέα αύξηση. Η προσοχή στρέφεται στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» κι αναμένεται να μπουν σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων.

Ένα δεκαήμερο συμπληρώνεται από την επιβολή του τρίτου lockdown και των σκληρών περιορισμών ειδικότερα στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίδραση των μέτρων στα κρούσματα και τους υπόλοιπους δείκτες θα αρχίσει να φαίνεται.

Για την ώρα μια τάση βελτίωσης, έστω και μικρή, έχει αρχίσει να διαφαίνεται, όμως, υπάρχουν κι απόψεις που λένε ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ και ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα αύξηση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, είναι έντονη η ανησυχία για την έξαρση των μεταλλάξεων στη χώρα, αλλά και για την κατάσταση στο σύστημα υγείας όπου μια νέα πίεση θα φέρει τα πράγματα στα όριά τους και θα οδηγήσει σε «ασφυξία» με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αρκετές περιοχές στη χώρα που φαίνεται να οδεύουν για την επιβολή σκληρού lockdown καθώς έχουν μπει στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στις «κόκκινες» περιοχές εξετάζεται να ενταχθούν από σήμερα:

Ιωάννινα
Κάλυμνος
Θάσος

Για τα Ιωάννινα πέραν των καθημερινών κρουσμάτων που βάζουν την πόλη ψηλά στη λίστα του ΕΟΔΥ, αυτό που προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους είναι και η «κυκλοφορία» της μετάλλαξης του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική.

Για την Κάλυμνο και τη Θάσο αυτό που αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας είναι το γεγονός ότι πρόκειται για νησιά που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολη η διαχείριση τυχόν βεβαρημένων περιστατικών.

Η κατάσταση στα Ιωάννινα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη επιβαρύνθηκε τις τελευταίες ημέρες από τους ασθενείς που έχουν διακομισθεί από την Αλβανία και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

Στην Κάλυμνο, αντίθετα, ο δήμαρχος του νησιού «έδειξε» την περίοδο που ξεκίνησε από τις παραμονές των Χριστουγέννων. Εξηγώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πώς εξελίχθηκε το πρόβλημα, το εντόπισε κυρίως σε τρία πεδία, την εκκλησία, τα σχολεία και τους αρνητές του ιού και της μάσκας:

«Ο κόσμος έχει την εκκλησία για δεύτερο σπίτι, εκεί ξέφυγε η ιστορία, έχει ευθύνες και ο Μητροπολίτης, δεν είναι χριστιανικό να πηγαίνεις στην εκκλησία και αν κολλάς τον διπλανό σου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είχα πει από το πρώτο lockdown φώναζα να κλείσουν τα σχολεία, αλλά δεν εισακούστηκα, έχουμε αρνητές που δεν φορούν μάσκα, παρά τις εκκλήσεις που κάνω μήνες τώρα»!

Υπενθυμίζεται ότι στις «κόκκινες» περιοχές το λιανεμπόριο λειτουργεί με click away, τα καταστήματα ένδυσης-υπόδυσης με συγκεκριμένο ραντεβού, το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι κλειστά με τα μαθήματα να γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Για όσες, δε, περιοχές ακολουθήσουν τον δρόμο της Αττικής αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα και τα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι κλειστά.

Όσον αφορά τις μάσκες στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων θα βρεθεί και η χρήση της διπλής μάσκας με ένα σενάριο να μιλά για σύσταση χειρουργικής από κάτω και υφασμάτινης από πάνω βάσει των δεδομένων που δείχνουν ότι η προστασία κατά του κορονοϊού αυξάνεται κατά 96%.

dynamic-hellas-gif

Σχετικά Νέα