Κορωνοϊός: Η Βρετανία δείχνει το δρόμο-Πώς θα εμβολιαστούν οι πολίτες

Η Βρετανία ενέκρινε πρώτη το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και δείχνει το δρόμο για τους εμβολιασμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πώς θα εμβολιαστούν οι πολίτες

Ο εμβολιασμός μιας χώρας με 67 εκατομμύρια πληθυσμό δεν θα γίνει εν μία νυκτί, σημειώνει το Bloomberg αναφέροντας πως η Βρετανία έχει κλείσει συμφωνία για αρκετές δόσεις από το εμβόλιο των εταιρειών ώστε να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων πολιτών.

Πολύ καλά νέα χαρακτήρισε την είδηση ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ της χώρας, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και, όπως τόνισε, τα νοσοκομεία είναι ήδη έτοιμα να το λάβουν.

Το ερώτημα επομένως πλέον είναι ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στους τροφίμους και το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων κι έπειτα στους ηλικιωμένους πολίτες άνω των 80 ετών και στους εργαζόμενους στην υγεία. Σε δεύτερη φάση, η Βρετανία σκοπεύει να εμβολιάσει τον ευρύτερο πληθυσμό με βάση την ηλικία και τον βαθμό έκθεσης σε υγειονομικό κίνδυνο.

Πιο αναλυτικά, οι προτεραιότητες της Βρετανίας για το εμβόλιο ορίζονται ως εξής:

  • Προσωπικό και τρόφιμοι σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας
  • Πολίτες από 80 ετών και άνω και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
  • Πολίτες από 75 ετών και άνω
  • Πολίτες από 70 ετών και άνω και ευάλωτες κλινικά ομάδες
  • Πολίτες από 65 ετών και άνω
  • Όλα τα άτομα ηλικίας από 16 μέχρι 64 ετών με  υποκείμενα νοσήματα
  • Πολίτες από 60 ετών και άνω
  • Πολίτες από 55 ετών και άνω
  • Πολίτες από 50 ετών και άνω

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη Βρετανία είναι έτοιμα 50 νοσοκομεία για να «τρέξουν» τους εμβολιασμούς με την συνδρομή γιατρών και υγειονομικού προσωπικού και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να αποθηκεύσουν τα εμβόλια.

Μπόρις Τζόνσον: Με τα εμβόλια θα ανακτήσουμε τη ζωή μας

«Φανταστικό» χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το γεγονός ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας ενέκρινε επίσημα το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για χρήση, μια κίνηση που είπε ότι θα κάνει την οικονομία να ενεργοποιηθεί ξανά.

«Είναι φανταστικό το γεγονός ότι η MHRA (η ρυθμιστική αρχή) έχει εγκρίνει επίσημα το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για τον κορωνοϊό», έγραψε στο Twitter. Το εμβόλιο θα αρχίσει να διατίθεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι η προστασία των εμβολίων που τελικά θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε τη ζωή μας και να επανεκκινήσουμε την οικονομία», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Αγγλίας Κρις Ουάιτι, δήλωσε ότι θα χρειαστεί έως την άνοιξη να εμβολιαστεί πλήρως ο ευάλωτος πληθυσμός .

ΕΜΑ: Πιο ασφαλείς οι μακροχρόνιες διαδικασίες για την έγκριση εμβολίων

Την είδηση για την έγκριση του εμβολίου από την Βρετανία σχολίασε η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δηλώνοντας πως είναι αφαλέστερες οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά του Covid-19.

Σχετικά Νέα