Κορωνοϊός: Η Τυνησία κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων – Τοπικά lockdown σε 100 δήμους στον Λίβανο

Η Τυνησία κατέγραψε την Τετάρτη 1.308 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από την έναρξη της πανδημίας, οδηγώντας την κυβέρνηση να επιβάλει νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε δύο πόλεις.

Οσυνολικός αριθμός των μολύνσεων έφθασε περίπου τις 20.000 σε σύγκριση με περίπου 1.000 μολύνσεις πριν από το άνοιγμα των συνόρων της χώρας στις 27 Ιουνίου.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφθασε τους 271, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές επέβαλαν χθες, Πέμπτη, νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σους και το Μοναστίρ, δύο παράκτιες πόλεις, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση των μολύνσεων εν μέσω φόβων ότι τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε έναν υψηλό αριθμό ασθενών λόγω της έλλειψης κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο πρωθυπουργός Χισέμ Μεσίσι δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως είναι αδιανόητο να επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κατάρρευσης που προκάλεσε το πρώτο lockdown που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Η εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία της Τυνησίας συρρικνώθηκε κατά 21,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημίας.

Στο μεταξύ, στον Λίβανο, περισσότερες από 100 πόλεις και χωριά θα τεθούν σε lockdown για μία εβδομάδα από την ερχόμενη Κυριακή, καθώς καθημερινά καταγράφονται ρεκόρ μολύνσεων από την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αριθμός των μολύνσεων από κορωνοϊό σε αυτή τη μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής ξαναπήρε την ανιούσα μετά την άρση των περιορισμών στις αρχές Ιουλίου, φθάνοντας τις 40.868 μολύνσεις, εκ των οποίων 374 θάνατοι.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, 111 δήμοι και κοινότητες σε όλη τη χώρα θα τεθούν σε lockdown από την Κυριακή στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) έως τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 06:00.

Τα καταστήματα, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές υπηρεσίες θα είναι κλειστές εκτός από τα φαρμακεία, τους φούρνους και τα νοσοκομεία, ενώ οι συναθροίσεις και οι γιορτές θα απαγορεύονται αυστηρά.

Οι κάτοικοι θα πρέπει να μένουν στα σπίτια τους εκτός αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και όταν βγαίνουν θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Πριν από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, ο διευθυντής του δημόσιου νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι, Φιράς Αμπιάντ, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19, είχε χαιρετίσει τη νέα προσέγγιση που υιοθέτησαν οι αρχές [για την επιβολή μέτρων] στη βάση της γεωγραφικής ζώνης.

«Θα βοηθήσει να προσδιοριστούν οι επιδημικές εστίες και να υιοθετηθούν πιο στοχευμένα περιοριστικά μέτρα» και θα είναι «μια καλή εναλλακτική στο συνολικό lockdown που δεν είναι καθόλου δημοφιλές», έγραψε στο Twitter.

Στις 21 Αυγούστου, ένα σχέδιο συνολικού νέου lockdown αποσύρθηκε μετά την έντονη αντίδραση των καταστηματαρχών λόγω της οικονομικής κρίσης, της πιο σοβαρής που διέρχεται ο Λίβανος εδώ και δεκαετίες.

Η οικονομική και η υγειονομική κρίση έχουν επιδεινωθεί έτι περαιτέρω μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 190 ανθρώπων, τον τραυματισμό 6.500 άλλων και άφησε 300.000 ανθρώπους άστεγους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα