Κορωνοϊός: Η Κίνα άνοιξε τα σύνορά της – Παγκόσμια ανησυχία

Αίροντας την υποχρέωση καραντίνας για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες και ανοίγοντας τα σύνορά της σε χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ, σήμερα Κυριακή, η Κίνα αποκαθήλωσε και επίσημα ένα από τα τελευταία κομμάτια της πολιτικής Zero Covid έπειτα από τρία χρόνια «αυτοαπομόνωσης», σε μια περίοδο, ωστόσο, νέας πανδημικής έξαρσης, που έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλο τον πλανήτη, με πολλά κράτη να παίρνουν μέτρα και το Πεκίνο να αντιδρά.

Μιας έξαρσης η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς η Κίνα εισέρχεται σε εορταστική περίοδο (το νέο έτος της Σελήνης) κατά την οποία εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να ταξιδέψουν τόσο εντός συνόρων (από τις μεγαλουπόλεις στην επαρχία) όσο και στο εξωτερικό, με τα ταξιδιωτικά γραφεία στη χώρα να έχουν «πάρει φωτιά», έπειτα από μια τριετία περιορισμών.

Η εορταστική περίοδος ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει 40 μέρες, αποτελώντας παραδοσιακά την περίοδο με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών, εκτιμάται ότι πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν σε αυτό το διάστημα.

Παγκόσμια ανησυχία

Στη «σκιά» των παραπάνω, η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο κλιμακώνεται μπροστά στον φόβο ενός νέου πανδημικού κύματος – σε συνδυασμό και με την εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής, γνωστής ως «Kraken».

Πολλές χώρες ανά τον πλανήτη έχουν ήδη ορίσει συγκεκριμένα μέτρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες. Συστάσεις εξέδωσε και η Ε.Ε., ωστόσο αρκετά κράτη – μέλη της είχαν ήδη κινηθεί, νωρίτερα, μονομερώς. Η Ένωση προέτρεψε τους «27» να ζητούν από τους ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ πριν από την αναχώρησή τους αλλά και να διενεργούν δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή των τους.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγγέλλει τις αμφιλεγόμενες μεθόδους που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για την καταμέτρηση των θυμάτων της Covid-19. Μολονότι τα κινεζικά νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς και τα κρεματόρια έχουν γεμίσει, οι αρχές επιβεβαιώνουν ελάχιστους θανάτους.

Τι ισχύει στην Ελλάδα
Μόνο με αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ για την COVID-19 θα μπορούν οι ταξιδιώτες από την Κίνα να εισέρχονται στην Ελλάδα. Το μέτρο, σε συνδυασμό με συστάσεις για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας από ταξιδιώτες από την Κίνα κατά τη διάρκεια των πτήσεων και εντός των αεροδρομίων, αλλά και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2, λαμβάνει η χώρα μας συντασσόμενη με την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη μιας ενδεχόμενης «εισαγωγής» σε ευρωπαϊκό έδαφος της έξαρσης της COVID-19 η οποία παρατηρείται στην Κίνα. Οπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα προληπτικά μέτρα που αποφάσισε η χώρα μας είναι τα εξής:

• Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης ή μοριακού ελέγχου) στους ταξιδιώτες απευθείας πτήσεων από την Κίνα. Το τεστ θα πρέπει να έχει γίνει έως 48 ώρες πριν από την πτήση.

• Γονιδιακή επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και στα αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών. Να σημειωθεί ότι απευθείας αεροπορική σύνδεση με Σαγκάη εγκαινιάστηκε πρόσφατα και υπάρχει μόνο με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

• Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στη χώρα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση νέων παραλλαγών.

• Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (N95/KN95/FFP2) σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας και αρχικό σημείο προέλευσης την Κίνα.

• Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως προορισμού και προέλευσης, το προσωπικό των αεροδρομίων και τους εργαζομένους σε αεροπορικές εταιρείες.

• Σύσταση για εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα