Κορωνοϊός: Η ιταλική κεντροαριστερά τάσσεται υπέρ της χρήσης των κονδυλίων του ESM

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε πριν από δυο ημέρες ότι η χώρα του δεν ζήτησε και δεν θα ζητήσει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η ιταλική κεντροαριστερά τάσσεται υπέρ της χρήσης των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του κορονοϊού.

«Αν μπορούμε να κάνουμε χρήση του Μηχανισμού Σταθερότητας, χωρίς όρους και χωρίς να πληγεί η κυριαρχία μας, πιστεύω ότι πρέπει να το πράξουμε», δήλωσε ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι. Το ποσό, στο οποίο γίνεται αναφορά, είναι συνολική χρηματοδότηση τριάντα επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων, όμως, απαντά ότι όσο παραμένει στην κυβέρνηση και πρωθυπουργός είναι ο Τζουζέπε Κόντε, η Ιταλία δεν θα χρησιμοποιήσει το κονδύλι αυτό. «Ήρθε η ώρα για ένα mea culpa της Ευρώπης, διότι η λιτότητα προκάλεσε περικοπές στο κοινωνικό κράτος, και με τον τρόπο αυτό αποδυναμώθηκε η δημόσια υγεία», δήλωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, νυν υπουργός Εξωτερικών και πρώην αρχηγός των «πεντάστερων».

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι είναι σαφές, πλέον, ότι αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στις δυο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβερνητική συμμαχία.

Ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε πριν από δυο ημέρες ότι η χώρα του δεν ζήτησε και δεν θα ζητήσει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έστω και αν, στην φάση αυτή, οι χρηματοδοτήσεις δεν θα συνοδεύονται με περιοριστικούς όρους. Ο Κόντε, παράλληλα, προσθέτει ότι, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 23ης Απριλίου, θα συνεχίσει να δίνει μάχη για την υιοθέτηση των ευρωομολόγων.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, το οποίο και στηρίζει την κυβέρνηση, έχει ταχθεί υπέρ των χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Από την αντιπολίτευση, τέλος, η Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι είναι κάθετα αντίθετη, διότι θεωρεί ότι «ο μηχανισμός αυτός δίδει δάνεια με επιτόκια τοκογλυφίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα