Κορωνοϊός: «Η επόμενη μετάλλαξη θα είναι πιο θανατηφόρα» προειδοποιούν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες

Η επόμενη μετάλλαξη του κορονοϊού θα είναι ακόμη πιο θανατηφόρα, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Νότια Αφρική, επικαλούμενοι τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που έκαναν, παραλληλίζοντας τον ιό του HIV με αυτόν της COVID-19.

Ήδη η μετάλλαξη Όμικρον, που εμφανίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και είναι εξαιρετικά μεταδοτική, και οι υποπαραλλαγές της είναι οι επικρατούσες παραλλαγές του κορονοϊού σε πολλές χώρες και μολύνουν πολλούς ανθρώπους με ήπια συμπτώματα.

Γι’ αυτό και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι όσο περισσότερο μεταλλάσσεται ο ιός του κορονοϊού, τόσο πιο ήπια συμπτώματα θα προκαλεί και έτσι θα μεταδίδεται πιο εύκολα, χωρίς ωστόσο να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς.

Όμως, επιστήμονες από τη Νότια Αφρική ισχυρίζονται ότι ο ιός του κορονοϊού εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να γίνει πιο θανατηφόρος, μετά τις εξετάσεις που έκαναν σε έναν ανοσοκατεσταλμένο φορέα του HIV, που είχε τον ιό στον οργανισμό του για περίπου 6 μήνες.

Με την πάροδο του χρόνου, ο ιός του HIV εξελίχθηκε ώστε να προκαλεί πιο εύκολα κυτταρικό θάνατο και σύντηξη κυττάρων, οδηγώντας σε φλεγμονή στους πνεύμονες. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα θα μπορούσαν να συσχετιστούν περισσότερο με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού παρά με αυτό της Όμικρον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας από τη Νότια Αφρική, Άλεξ Σιγκάλ.

Όπως αναφέρει η DailyMail, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα δεν μπορούν να αποβάλλουν εντελώς τη λοίμωξη του κορονοϊού και έτσι «επιτρέπουν» στον ιό να αναπαράγεται και να μεταλλάσσεται συνεχώς στο σώμα τους με την πάροδο του χρόνου, προτού εξαπλωθεί σε άλλους ανθρώπους ως νέα παραλλαγή.

Βέβαια, η έρευνα από τη Νότια Αφρική παραμένει – για την ώρα – μια θεωρία, καθώς είναι αρκετά μεγάλα τα ποσοστά εμβολιασμού σε κάθε χώρα, που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί κάθε επόμενο κύμα του κορονοϊού.

Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις αυτές σε συνδυασμό με τις διαδηλώσεις στην Κίνα κατά της πολιτικής της «μηδενικής COVID» από την κυβέρνηση, προκαλούν ανησυχία, καθώς τα κρούσματα διπλασιάστηκαν στη χώρα μέσα σε 15 ημέρες και πλέον κάθε μέρα βγαίνουν θετικοί στον ιό τουλάχιστον 40.000 πολίτες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα