

Οι Γάλλοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν μια διαφορετική Πρωτομαγιά, χωρίς διαδηλώσεις και λουλούδια, αλλά με πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες της άρσης του περιορισμού λόγω του κορωνοϊού.
«Συναυλίες» με σκεύη κουζίνας, ομαδικά τραγούδια, διαδικτυακές διαμαρτυρίες, πλακάτ με διεκδικήσεις: τα συνδικάτα, οι ηγεσίες των οποίων δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους μετά τη συζήτηση – μέσω βιντεοδιάσκεψης – με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ για την άρση των μέτρων περιορισμού, τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και από τα μπαλκόνια.
«Είναι μια ευκαιρία να προβάλλουμε τις κοινωνικές διεκδικήσεις που υπερασπιζόμαστε εδώ και καιρό και η κρίση υπογραμμίζει», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT. Μαζί με άλλα εργατικά συνδικάτα, μαθητικά και φοιτητικά κινήματα, ζητά να στραφεί η προσοχή στους «ξεχασμένους» και τους «αφανείς των κοινωνιών μας».
Στην πρώτη γραμμή απέναντι στον κορωνοϊό
Στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό βρίσκονται το υγειονομικό προσωπικό, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον αγροδιατροφικό τομέα, τις παραϊατρικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Και ενώ εκφράζονται φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας στα νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός άρχισε διαβουλεύσεις με εργοδότες και συνδικάτα για το πώς θα επιστρέψουν οι Γάλλοι στις δουλειές τους, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορική οικονομική ύφεση.
Ιστορικά ρεκόρ ανεργίας τον Μάρτιο του κορωνοϊού
Για τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, «χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότεροι Γάλλοι να αρχίσουν και πάλι να εργάζονται», καθώς η ανεργία απογειώθηκε, καταγράφοντας ιστορική αύξηση τον Μάρτιο (+7,1%).
Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Force ouvrière Ιβ Βεριέ ζήτησε να παραταθεί η ενίσχυση των εργαζομένων οι συμβάσεις εργασίας αίρονται, που η κυβέρνηση σκοπεύει να τερματίσει τον Ιούνιο. Το πλήγμα που προκαλεί η πανδημία στην οικονομία επιβεβαιώνεται κάθε μέρα. Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του lockdown, τον Μάρτιο, καταγράφηκε συρρίκνωση 5,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Από την 1η Μαρτίου, η χώρα έχει καταγράψει 24.376 θανάτους λόγω του κορονοϊού, εκ των οποίων 289 το τελευταίο 24ωρο.
Σχετικά Νέα
Ένας αγώνας εξουσίας στο Βατικανό ξεκινά: Θα βγει από το κονκλάβιο ένας «αντι Φραγκίσκος» πάπας;
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα» όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.