Κορωνοϊός: Φόβοι για πολλαπλάσια κρούσματα στην Ινδία

Μετά από έναν και πλέον χρόνο καταστροφικών εξελίξεων -εξαιτίας της πανδημίας παγκοσμίως- η ένταση της τρέχουσας έξαρσης στην Ινδία ξεχωρίζει, με τους ασθενείς να εκλιπαρούν για οξυγόνο και χιλιάδες να χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κρούσματα στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερη. Γιατί όμως τα δεδομένα της Ινδίας θεωρούνται ανακριβή;

Υπολογίζονται όλες οι μολύνσεις;

Η Ινδία δεν μετρά κάθε κρούσμα, αλλά και κανένα κράτος δεν μπορεί. Σε όλο τον κόσμο, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα και όχι πραγματικές λοιμώξεις. Δεν προσμετρώνται όλες οι περιπτώσεις επειδή ο έλεγχος είναι τυχαίος και επειδή ορισμένα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό παρουσιάζουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Όσο πιο περιορισμένα είναι τα τεστ, τόσο περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης λείπουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι χώρες πρέπει να κάνουν 10 έως 30 τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η Ινδία πραγματοποιεί περίπου πέντε τεστ για κάθε επιβεβαιωμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο ερευνών «Our World in Data». Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν 17 τεστ ανά επιβεβαιωμένη μόλυνση, ενώ η Φινλανδία 57 τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που δεν υποβάλλονται σε τεστ», δήλωσε ο Δρ Prabhat Jha του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Ολόκληρες οικογένειες έχουν μολυνθεί. Εάν ένα άτομο αναφέρει ότι είναι θετικό και όλοι οι άλλοι στο σπίτι αρχίζουν να έχουν συμπτώματα, είναι προφανές ότι έχουν COVID, οπότε γιατί να δοκιμαστούν;».

Ο Jha εκτιμά, βάσει μοντέλων, ότι οι πραγματικοί αριθμοί μόλυνσης θα μπορούσαν να είναι 10 φορές υψηλότεροι από τις επίσημες αναφορές.

Τι συμβαίνει με τους θανάτους;

Οι θάνατοι είναι ένας καλύτερος δείκτης για την καμπύλη της πανδημίας, είπε ο Jha, αλλά υπάρχουν προβλήματα με τα δεδομένα και εδώ.

«Το μεγαλύτερο χάσμα παρατηρείται στην αγροτική Ινδία», δήλωσε. Στην ύπαιθρο, οι άνθρωποι πεθαίνουν συχνά στο σπίτι χωρίς ιατρική φροντίδα και αυτοί οι θάνατοι σε μεγάλο βαθμό δεν αναφέρονται. Οι οικογένειες θάβουν ή αποτεφρώνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα χωρίς να υπάρχει καταγραφή σε κανένα επίσημο αρχείο.

«Είναι μια χώρα που έχει ένα διαστημικό πρόγραμμα. Η απλή μέτρηση των νεκρών είναι μια βασική λειτουργία. Η Ινδία πρέπει να κάνει κάτι για αυτό πολύ, πολύ καλύτερα».

Άγγιξαν ξανά τις 400.000 τα κρούσματα

Ξεπέρασαν τα 19,5 εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στην Ινδία, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 392.488 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το παγκόσμιο ρεκόρ της προηγουμένης, όταν διαγνώστηκαν σχεδόν 402.000.

Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 3.689 ασθενείς με την COVID-19 –νέα χειρότερη εθνική επίδοση – με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 215.542 νεκρούς. Αν ο αριθμός των θυμάτων συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό, η Ινδία θα ξεπεράσει σύντομα το Μεξικό και θα βρεθεί στην τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης. Η γιγαντιαία ασιατική χώρα καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο μολύνσεων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Ποια η διαφορά;

Η πορεία των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19 στην Ινδία είναι μια ανησυχητική υπενθύμιση του πώς ο ιός μπορεί να εκτοξευτεί σε ένα πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ινδία έχει σημασία για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Δρ. Amita Gupta, πρόεδρος του Ινστιτούτου Johns Hopkins India.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα