Κορωνοϊός: Εξετάζεται η χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους

epa08560343 A customer is handed a face mask to wear inside a store on Oxford Street in London, Britain, 22 July 2020. The British government has announced it is mandatory to wear face masks in shops from 24 July on, to help mitigate the spread of coronavirus. EPA/ANDY RAIN

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται τα κρούσματα στην Αττική καθημερινά καθώς σχεδόν ένα στα δύο καταγράφονται στο λεκανοπέδιο και οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ανάσχεση της επιδημίας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στο τραπέζι των μέτρων έχει πέσει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. ενώ η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης δεν εξετάζεται σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τη 1 μμ.

Β. Κικίλιας: Εξετάζεται η γενικευμένη χρήση μάσκας

Την σκέψη για καθολική χρήση μάσκας επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ επισήμανε πως τοπικό lockdown στην Αττική θα γίνει μόνο ως ύστατη λύση.

Σε ό,τι αφορά η πιθανότητα να επιβληθεί γενικευμένη χρήση μάσκας είπε ότι αποτελεί ένα πιθανό μέτρο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και τα πάντα θα κριθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ στα 436 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 65 συνδέονται με γνωστές συρροές και 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Αττική εντοπίζονται τα 219 ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21381.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στη ΜΕΘ το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τους 92.

Δ.Σαρηγιάννης: «Μάσκα παντού»

H καθολική χρήση μάσκας, με σοβαρή εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.

Ερωτηθείς για την περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση στην Αττική, τόνισε ότι προσωπικά θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. «Είναι αυτό που λένε όλοι απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», εξήγησε ο καθηγητής.

Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα φτάσουμε στην Ελλάδα ούτε στα 1.000 ούτε στα 2.000 κρούσματα, ούτε πρόκειται να δούμε εικόνες Ιταλίας με εκατοντάδες φέρετρα, γιατί θα πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται όταν φανεί ότι πάμε προς τα εκεί.

Απλώνεται το επιδημικό κύμα στη χώρα

Μπορεί η Αττική καθημερινά να βρίσκεται στην πρώτη θέση στον αριθμό κρουσμάτων , η επιδημία όμως απλώνεται αργά σε δεκάδες περιοχές της χώρας.

Εκτός από την Αττική στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται 32 περιοχές της χώρας οι οποίες εχθές συγκέντρωναν 177 κρούσματα κορονοϊού.

Με υψηλό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες αριθμό κρουσμάτων εμφανίστηκε στον χάρτη η Θεσσαλονίκη, καταγράφοντας 33 νέες μολύνσεις λόγω κορονοϊού.

Ειδικότερα:

Στην Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων καταγράφηκαν 20 κρούσματα και άλλα 18 επιβεβαιώθηκαν στην Κοζάνη.

Από 10 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στις Περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Πέλλας και Κιλκίς.

Ακολουθούν οι Περιφερειακές ενότητες Αχαϊας (9 κρούσματα), Κορινθίας (8), Λάρισας (7), Βοιωτίας (6), Καστοριάς (5).

Με 4 κρούσματα εκάστη μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη οι εξής περιοχές: Ηράκλειο, Τρίκαλα, Μαγνησία και Αιτωλοακαρνανία.

Από 3 κρούσματα μετρούν η Ηλεία και τα Γρεβενά, και από 2 κρούσματα η Λέσβος, η Ροδόπη, το Ρέθυμνο και η Δράμα.

Με 1 κρούσμα βρίσκονται η Κέρκυρα, ο Εβρος, η Ημαθία, η Ξάνθη, η Πιερία, η Ρόδος, οι Σέρρες, οι Σποράδες, η Φλώρινα, τα Χανιά και η Χίος.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ επισήμανε πως τοπικό lockdown στην Αττική θα γίνει μόνο ως ύστατη λύση.

Μιλώντας στο Ant1 ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, πριν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλλουμε νέα. Επεσήμανε ότι τα κρούσματα στην Αττική δείχνουν να σταθεροποιούνται κι αυτό δείχνει ότι τα μέτρα φέρουν αποτελέσματα, αλλά αντίθετα υπάρχει έξαρση σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, απάντησε ότι τον πρώτο λόγο σε αυτό τον έχουν οι ειδικοί επιστήμονες με τους οποίους συνεργάζεται η κυβέρνηση και λαμβάνει τις αποφάσεις, μετά τις εισηγήσεις τους, ενώ στο ενδεχόμενος ενός νός γενικού lockdown, επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί την ύστατη λύση, καθώς θα πρέπει να αναλογιστούμε τις οικονομικές συνέπειες και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Σε ότι αφορά η πιθανότητα να επιβληθεί γενικευμένη χρήση μάσκας είπε ότι αποτελεί ένα πιθανό μέτρο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και τα πάντα θα κριθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών. Εξ΄ αφορμής αυτού αναφέρθηκε και στη χθεσινή συγκέντρωση έξω από το Εφετείο που εκδικαζόταν η υπόθεση της Χρυσής Αυγής και ζήτησε από τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Κικίλιας, απαντώντας στο ερώτημα για τις ΜΕΘ, είπε ότι συνεχώς προστίθενται νέες στο σύστημα και την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα παραδοθούν 50 νέες από τον πρωθυπουργό. Ειδικά σε ότι αφορά την Αττική, σύμφωνα με την υπεύθυνη, κυρία Κοτανίδου, οι αντοχές του συστήματος θα αρχίσουν να δοκιμάζονται όταν οι διασωληνωμένοι θα ξεπεράσουν τους 100 και θα πλησιάσουν τους 150.

Για τα Κέντρα Υγείας ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «ενεργοποιήθηκαν ήδη από το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς, που σήμερα κάνουν έως 1.000 τεστ την ημέρα».

Τέλος και σε ότι αφορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται στη χώρα μας στις αρχές του 2021, καθώς πολλά εμβόλια φιλοδοξούν να είναι έτοιμα από τα τέλη του τρέχοντος έτους μέχρι τα μέσα του επόμενου και θα βοηθήσουν να επανέλθουμε σε μερική κανονικότητα.

Στα 436 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 65 συνδέονται με γνωστές συρροές και 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Αττική εντοπίζονται τα 219 ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21381, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα