Κορωνοϊός: Έτσι θα διαχειριστείτε το στρες του εγκλεισμού και της καραντίνας

Όταν η ζωή γίνεται απρόβλεπτη, είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην ψυχική μας υγεία, τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, και την αυτο-φροντίδα. Ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε καραντίνα, ακόμη και αν νιώθουμε ότι συμμετέχουμε ως κομπάρσοι σε μια ταινία καταστροφής υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε αυτόν τον ακούσιο εγκλεισμό γόνιμο και παραγωγικό.

Ξεκινήστε από τα απλά
Αν πεινάτε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να φάτε ένα υγιεινό σνακ ή γεύμα. Αν νιώθετε θυμό σκεφτείτε λίγο τα συναισθήματά σας και εντοπίσετε τη ρίζα του θυμού, δώστε στον εαυτό σας το χώρο και το χρόνο για να τον διαχειριστεί. Αν είστε μόνοι σας και αυτό σας ενοχλεί, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να γίνετε πιο εξωστρεφής και μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα με δικούς σας ανθρώπους. Αν νιώθετε κούραση, ξαπλώστε και κλείστε τα μάτια. Γενικώς, ακούστε τις εσωτερικές σας ανάγκες και περιποιηθείτε τον εαυτό σας.

Δημιουργήστε μια νέα ρουτίνα
Καθώς οι συνθήκες αλλάζουν, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε απώλεια ελέγχου σε διάφορες περιοχές της ζωής σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εντοπίσετε πράγματα που μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο (διάβασμα, γυμναστική, ηλεκτρονικά σεμινάρια και μαθήματα, οικιακές εργασίες). Πάνω σε αυτά δημιουργήστε μια (νέα) ρουτίνα και ένα πρόγραμμα που λειτουργεί καλύτερα για σας τώρα. Έτσι δεν θα νιώθετε άχρηστος και ότι δεν κάνετε τίποτα, ενώ όλο αυτό θα σας βοηθήσει στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων αβεβαιότητας.

Βάλτε όρια στην εγρήγορση
Οι καταστάσεις μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και ίσως αισθανθείτε την ανάγκη να παραμείνετε συνδεδεμένοι με ειδήσεις, ενημερώσεις και άλλα μηνύματα περισσότερο από το κανονικό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ορίσετε όρια για την υποστήριξη και την προστασία της ψυχικής σας υγείας. Ένας τρόπος για να ορίσετε τα όρια είναι να μειώσετε τον αριθμό των φορών που ελέγχετε το τηλέφωνό σας ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για ενημερώσεις.

Πείτε «όχι» στην τρομολαγνεία
Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε αυτές τις περιόδους είναι να ενημερώνουν με ψυχραιμία και μέτρο για όσα συμβαίνουν εκεί έξω, ώστε οι απλοί άνθρωποι να είναι ενημερωμένοι και κατάλληλα εφοδιασμένοι πνευματικά για να επιβιώσουν και να γνωρίζουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν. Μερικές φορές κάποια μέσα διογκώνουν τα φαινόμενα προκειμένου να κερδίσουν περισσότερης προσοχής, προβαίνουν σε δήθεν αποκαλύψεις και fake news και φέρνουν την καταστροφή. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποδιοργανώσει ακόμη και έναν μορφωμένο και καλλιεργημένο άνθρωπο και να τον οδηγήσει σε σύγχυση. Για αυτό όπως επιλέγετε το τι τρώτε, έτσι θα πρέπει να επιλέγετε και τη λεγόμενη τροφή για σκέψη, όλα αυτά που αποθηκεύετε στο μυαλό σας ως παραδοχές. Προσέξτε από πού αγοράζετε σκέψη ή καλύτερα διαμορφώστε τη δική σας, μέσα από συνεχή κριτική και διεξοδική ανάλυση όσων διαβάζετε σε πηχυαίους τίτλους.

Μείνετε συνδεδεμένοι στα κοινωνικά σας δίκτυα
Τώρα που απουσιάζει η εκ του σύνεγγυς επαφή, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία. Ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ευεργετική, είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν. Οπότε:
Επικοινωνήστε μαζί τους με βιντεοκλήση. Το να βλέπει κάποιος τους ανθρώπους του και να ακούει τις φωνές τους είναι πολύ καλύτερο αυτήν την περίοδο, σε σχέση με τα κείμενα και τα γραπτά μηνύματα. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε φωνητικά μηνύματα.
Παίξτε online games μαζί. Είτε έχετε μια κονσόλα παιχνιδιών ή μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, παίζοντας παιχνίδια online είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι με φίλους. Δοκιμάστε δωρεάν εφαρμογές όπως Scrabble ή Psych! για να ξεκινήσετε.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα