Κορωνοϊός: Έρευνα για το φερόμενο «κρούσμα μηδέν» της Ευρώπης – Τι ψάχνουν οι αυστριακές αρχές

Στο μικροσκόπιο των αυστριακών αρχών έχουν μπει καταγγελίες ότι ιδιοκτήτης εστιατορίου-μπαρ στο χωριό Ισγκλ, απέκρυψε την εμφάνιση του φερόμενου ως πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ευρώπη, η οποία «μετρά» χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία.

Οι εισαγγελικές αρχές του Ίνσμπρουκ ξεκίνησαν σχετικές έρευνες στο χειμερινό θέρετρο των αυστριακών Άλπεων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου-μπαρ φέρεται να μην ανέφερε στις αρχές την εμφάνιση ενός κρούσματος κορονοϊού στα τέλη Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως στις 5 Μαρτίου, το Ισγκλ κηρύχθηκε περιοχή υψηλού κινδύνου από την Ισλανδία, αλλά οι αυστριακές αρχές δεν αντέδρασαν, διότι δεν γνώριζαν την ύπαρξη κρούσματος του ιού.

Δύο ημέρες αργότερα έγινε γνωστή η πρώτη μόλυνση ασθενούς με κορονοϊό στο Ισγκλ. Σύμφωνα με αναφορές, το χωριό ήταν το σημείο μηδέν της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη, καθώς εκεί μολύνθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εισαγγελέας του Ίνσμπρουκ διερευνά τώρα την περίπτωση της εξ΄ αμελείας διακινδύνευσης τη ζωής ανθρώπων από μεταδοτικές ασθένειες από έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου-μπαρ στο Ισγκλ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του ZDF, οι Γερμανοί παραθεριστές που ταξίδεψαν στο θέρετρο στις 6 και 7 Μαρτίου μολύνθηκαν εκεί. Το ZDF μετέδωσε επίσης ότι μεταξύ των υπαλλήλων ενός εστιατορίου-μπαρ του Ισγκλ γινόταν ήδη από πριν λόγος για τουλάχιστον έναν συνάδελφό τους που είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του δεν είχε αναφέρει στις υγειονομικές αρχές ούτε την ύπαρξη κρούσματος, ούτε τα πρόσωπα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή.

Όταν το ZDF αποτάνθηκε στον δήμο του Ισγκλ ξεκίνησαν οι επίσημες έρευνες. Το κρατίδιο του Τιρόλου διαβίβασε το αίτημα στο γραφείο του εισαγγελέα, το οποίο διέταξε την έρευνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υποψίες δεν έχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή εστιαστεί προς έναν συγκεκριμένο εστιάτορα: «Είναι άγνωστο για ποιο κατάστημα μπορεί να πρόκειται και κατά πόσον πράγματι παραβιάστηκε η υποχρέωση δήλωσης του συμβάντος», απάντησε ο εισαγγελέας. Γι αυτό και ανέθεσε στην υπηρεσία δίωξης εγκλήματος του κρατιδίου να διερευνήσει το θέμα.

Η παραβίαση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης θα μπορούσε να είναι ποινικά ουσιώδης «εάν η παραβίαση ήταν πρόσφορη να προκαλέσει μόλυνση», ανέφερε η υπηρεσία. Εντούτοις, μέχρι να καταλήξουν σε συμπεράσματα οι έρευνες, μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος, διότι οι επιτόπιες έρευνες ήταν κάπως δύσκολες εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα Χάνσγιοργκ Μάιρ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ZDF, APA

Σχετικά Νέα