Κορωνοϊός: Διψήφιος ο αριθμός νέων στις ΜΕΘ – Γιατί πλήττονται πλέον οι μικρές ηλικίες

Η διασπορά του κορωνοϊού στους νέους ανθρώπους είναι εμφανής και σχετικά αναμενόμενη, καθώς παρατηρήθηκε ιδιαίτερη χαλάρωση στα μέτρα. Αυτό που σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενο, είναι ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός νέων ανθρώπων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο, πιο επιθετικό, πιο μαζικό και απειλητικό στους μέχρι στιγμής… άτρωτους νέους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ, 11 άνθρωποι ηλικίας 18 έως 39, είναι ανάμεσα στους 519 που βρίσκονται σε ΜΕΘ το προηγούμενο 24ωρο. Ο διψήφιος αριθμός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός για τους επιστήμονες, που βλέπουν περιπτώσεις όπως του 19χρονου ναύτη και του 27χρονου από την Ηλεία, να είναι ανάμεσα στα σοβαρά περιστατικά χωρίς μάλιστα να έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ο δεύτερος νεαρός διακομίσθηκε από τη Μανωλάδα στην Πάτρα σε κωματώδη κατάσταση, με τους γιατρούς να κρίνουν πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες.

Παράλληλα χαρακτηριστικό είναι ότι η ηλικιακή ομάδα 40-64 έχει σχεδόν τα μισά κρούσματα της πανδημίας. Σύμφωνα με τον γιατρό του νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΕΙΟΥ» της Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, αν και έχουν μειωθεί οι νοσηλευόμενοι, έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι, έχει αυξηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων αυτών που νοσηλεύονται και έχει χαμηλώσει και ο μέσος όρος ηλικίας. Δηλαδή ο ιός είναι πλεον πιο ισχυρός, προκαλεί μεγαλύτερες και σοβαρότερες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό και για αυτό πλήττονται και νέοι στην ηλικία άνθρωποι και είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί.

Παπαευαγγέλου: Απρόβλεπτο ποιος κινδυνεύει

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου.

«Είναι όμως μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε, επειδή κάποιος στο περιβάλλον μας νόσησε ελαφρά ή ήταν ασυμπτωματικός. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει από αυτή τη νέα λοίμωξη. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και όλοι είμαστε ευάλωτοι. Είναι επίσης μεγάλο λάθος, και το ακούμε, να χαλαρώνουμε επειδή πράγματι μεγάλος αριθμός θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ας μην το χρησιμοποιούμε αυτό σαν δικαιολογία, σαν λόγο εφησυχασμού. Ας μην γελιόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορωνοϊό, δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει.

Άλλωστε, βλέπουμε κάποιους 90άρηδες που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και παραδίπλα ανθρώπους στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους να ασθενούν βαριά, να παλεύουν και καμιά φορά να χάνουν τη ζωή τους. Συνεπώς κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο. Και αν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορωνοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, δεν θα δυσανασχετούσαμε που πρέπει να μείνουμε σπίτι, δεν θα κοιτάγαμε πώς να καταφέρουμε να ξεγλιστρήσουμε από τους περιορισμούς που μας ταλαιπωρούν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα