Κορονοϊός: Χορηγείται από σήμερα το αντιϊκό χάπι της Pfizer σε Έλληνες ασθενείς

Διαθέσιμα είναι από σήμερα Δευτέρα 28 Μαρτίου σε Ελληνες ασθενείς  τα αντιικά χάπια της Pfizer τα οποία και αποτελούν τη δεύτερη αντιική θεραπεία κατά του κορονοϊού στη χώρα μας.

Τα χάπια θα χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν επιλεγεί από την ειδική πενταμελή επιστημονική ομάδα, την οποία έχει συστήσει το Υπουργείο Υγείας.

Το αντιικό φάρμακο κατά της COVID-19 της Pfizer ονομάζεται και θα χορηγηθεί σε ασθενείς μετά από επιλογή των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ειδική πλατφόρμα από την περασμένη Παρασκευή 25 Μαρτίου.

Η θεραπεία έχει αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 85% στις κλινικές μελέτες, και προσφέρει σημαντική προστασία από τη βαριά λοίμωξη και τη νοσηλεία. Από την άλλη, παρουσιάζει αλληλεπιδράσεις με πολλά φάρμακα, πολλές από τις οποίες δεν είναι ακόμη γνωστές.

Το φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ η αίτηση πρέπει να γίνει τις 3 πρώτες ημέρες από την ημέρα της διάγνωσης της λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ.

Δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς, αλλά απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία).

To φάρμακο χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά >12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 Kg. Δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης)

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα