Κορωνοϊός: Αυτό είναι το σπάνιο σύμπτωμα

Ο COVID-19 προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Ξαφνική και μόνιμη απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει η Covid-19, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής μία Ελληνίδα της διασποράς, που μελέτησαν την περίπτωση ενός 45χρονου ασθενούς. Μετά την απώλεια όσφρησης και γεύσης, οι επιστήμονες διαπιστώνουν, πλέον, ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να κάνει ζημιά και στην ακοή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φωτεινή-Στεφανία Κούμπα του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Νοσοκομείου Royal National Throat Nose and Ear Hospital, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Case Reports, επεσήμαναν ότι τα προβλήματα ακοής χρειάζονται έγκαιρη διάγνωση και επείγουσα θεραπεία στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού.

Πιο συχνά συμπτώματα:
πυρετός
ξηρός βήχας

κούραση

Πιο σπάνια συμπτώματα:

πόνοι

πονόλαιμος

διάρροια

επιπεφυκίτιδα

πονοκέφαλος

απώλεια γεύσης ή όσφρησης

δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών

Σοβαρά συμπτώματα:

δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια

πόνος ή πίεση στο στήθος

απώλεια ομιλίας ή κίνησης

Αν έχετε σοβαρά συμπτώματα, ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Καλέστε από πριν προτού επισκεφτείτε τον ιατρό σας ή κάποιον χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί με τον ιό μέχρι να εμφανίσει τα συμπτώματα, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες.Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των ασθενειών της γρίπης και του πνευμονιόκοκου παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνα που βιώνουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει τον κορονοϊό και υπάρχει κίνδυνος να τον μεταδώσουν.

Για τον διαχωρισμό των συμπτωμάτων μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής πνευμονολογίας.

Ο πνευμονόκοκκος και η γρίπη αποτελούν παραδοσιακά δύο από τους κύριους εκπροσώπους των χειμερινών λοιμώξεων. Η φετινή χρονιά, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα.

Στις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις ήρθε να προστεθεί και η λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του χρόνου και παρέμεινε έκτοτε, με τους περισσότερους επιστήμονες ακόμη και τους πιο αισιόδοξους να μιλούν για σημαντική πιθανότητα εξάπλωσης της νόσου τους μήνες που θα ακολουθήσουν.

«Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις τρείς αυτές λοιμώξεις. Πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις, έχουν την ίδια συμπτωματολογία. Ο πιο εύκολος τρόπος να ξεχωρίσει κανείς αυτές τις λοιμώξεις είναι το μοριακό τεστ», τονίζει ο Σ. Λουκίδης.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο που να παρέχει άμεση προστασία έναντι του COVID-19. Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 είναι νέος και γι’ αυτό πρέπει να αναπτυχθεί και να δοκιμαστεί ένα νέο εμβόλιο για να τον αποτρέψει. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα ακόμη έτος.

«Ο εμβολιασμός κατά του πνευμονόκοκκου δεν έχει καμία σχέση με την πρόληψη του τον κορονοϊού», καταλήγει ο καθηγητής.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας συνέταξε έναν πίνακα με τα διαφορετικά συμπτώματα, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να κάνουν αυτοδιάγνωση στις περιπτώσεις που έχουν ήπια συμπτώματα και να μην πανικοβάλλονται.

Ξαφνική και μόνιμη απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει η Covid-19, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής μία Ελληνίδα της διασποράς, που μελέτησαν την περίπτωση ενός 45χρονου ασθενούς. Μετά την απώλεια όσφρησης και γεύσης, οι επιστήμονες διαπιστώνουν, πλέον, ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να κάνει ζημιά και στην ακοή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φωτεινή-Στεφανία Κούμπα του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Νοσοκομείου Royal National Throat Nose and Ear Hospital, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Case Reports, επεσήμαναν ότι τα προβλήματα ακοής χρειάζονται έγκαιρη διάγνωση και επείγουσα θεραπεία στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού.

Κορωνοϊός: Το αιφνίδιο σύμπτωμα που προειδοποιεί ότι έχουμε νοσήσει

Η απώλεια της όσφρησης, η λεγόμενη ανοσμία, θα μπορούσε να αποτελεί πρώιμο σημάδι της μόλυνσης από κορωνοϊό, υποστηρίζουν σε νέα εργασία τους Αμερικανοί επιστήμονες
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της μύτης μας μπορεί να αποτελεί στοιχείο διάγνωσης του COVID-19, αφού η απώλεια της όσφρησης συγκαταλέγεται πλέον στις ενδείξεις ύπαρξης του ιού.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τη σημασία της ρινικής κοιλότητας στον προσδιορισμό της φυσιολογίας του νέου κορονοϊού, όπως εξηγεί ο Ahmad Sedaghat, αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Laryngoscope Investigative Otolaryngology.

«Ο COVID-19 δεν σχετίζεται με συμπτώματα που συνδέονται παραδοσιακά με ένα κρυολόγημα όπως η ρινική συμφόρηση ή η παραγωγή βλέννας. Αυτός ο διαχωρισμός, μάλιστα, καθιστά εύκολη τη διάκριση του συγκεκριμένου ιού από τις εποχικές αλλεργίες. Ο κορωνοϊός σχετίζεται με έναν σχεδόν μοναδικό συνδυασμό ρινικών συμπτωμάτων: ξαφνική απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, γνωστής ως ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη. Η εμφάνιση αιφνίδιας ανοσμίας χωρίς ρινική απόφραξη είναι σοβαρός παράγοντας πρόβλεψης του COVID-19 και θα πρέπει να παρακινήσει το άτομο ώστε να τεθεί άμεσα σε καραντίνα», αναφέρει ο ειδικός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κορωνοϊό αναφέρουν συμπτώματα από δύο έως και 14 ημέρες μετά τη μόλυνση, μεταξύ των οποίων ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή. Η ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη αν το άτομο δυσκολεύεται να αναπνεύσει, έχει επίμονη πίεση ή πόνο στο στήθος, σύγχυση ή δυσκολία να ξυπνήσει, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Για την πλειοψηφία, πάντως, η ανάρρωση συμβαίνει χωρίς επιπλοκές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα