Κορωνοϊός: Απειλεί ηλικιωμένους, αλλά και 50αρηδες

Τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης, της πρώτης που έγινε στην ηπειρωτική Κίνα, έρχονται για να επιβεβαιώσουν τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας του κορωνοϊού στους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.

Την ώρα που η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων, η εμπεριστατωμένη μελέτη από την Κίνα έρχεται για να επαληθεύσει τις αρχικές εκτιμήσεις σχετικά με τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, με τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους μέσης ηλικίας να ανήκουν σε αυτές.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι σχετικές εκτιμήσεις αναφέρονται αναλυτικά στο “Lancet Infectious Diseases” και βασίζονται σε ανάλυση 70.117 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων και κλινικά διαγνωσμένων περιστατικών στην Κίνα, σε συνδυασμό με 689 περιπτώσεις ατόμων θετικών στον ιό από πτήσεις επαναπατρισμού της Ουχάν.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι , ενώ το ποσοστό θνησιμότητας για επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ήταν 1,38%, αυτό αυξήθηκε απότομα, με σαφώς μεγαλύτερη αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα από το 0,0016% σε παιδιά κάτω των 10 ετών στο 7,8% (!) σε ανθρώπους 80 και πάνω.

Η μελέτη έδειξε ότι μόνο το 0,04% των ασθενών ηλικίας 10 ως 19 ετών χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη σε σύγκριση με (περισσότερο από ) το 18% αυτών που ήταν άνω των 80 ετών.

Δραματικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στις ομάδες μέσης ηλικίας, με το 4% των ατόμων των 40 ετών να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη , ενώ στους ασθενείς ηλικίας 50 ετών, το ποσοστό ξεπέρασε το 8%.

Η Αζρά Χανί, μία από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην εν λόγω ανάλυση ανέφερε σχετικά: “Οι εκτιμήσεις αυτές μπορούν να αφορούν οποιαδήποτε χώρα και να ληφθούν υπόψη για την αντιμετώπιση του ιού. “Η ανάλυσή μας δείχνει καθαρά ότι σε ηλικία 50 ετών και άνω η νοσηλεία είναι πολύ πιο πιθανή από ό, τι σε άτομα κάτω των 50 ετών και ένα μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων είναι πιθανό να είναι θανατηφόρο”.

Η διαφορετική προσέγγιση και στρατηγική στην ιατρική αντιμετώπιση των επιστημόνων κάθε χώρας βέβαια έχει δημιουργήσει συγκρίσεις μεταξύ των ποσοστών θνησιμότητας των χωρών και των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων. Η δυσκολία έγκειται και σε έναν ακόμη παράγοντα, με αρκετές περιπτώσεις να μην επιβεβαιώνονται ποτέ. Σύμφωνα με τελευταία σχετική μελέτη ο αριθμός των μη ανιχνευόμενων περιπτώσεων φτάνουν σε συνολικό ποσοστό θανάτου σε 0,66%, ποσοστό πολύ ψηλότερο από τον ιό της γρίπης των χοίρων το 2009, ο οποίος σκότωσε περίπου το 0,02% των μολυσμένων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα