Κόντρα Βενιζέλου – Διαμαντοπούλου για την εκδήλωση «Μένουμε Ευρώπη»

Αντιδράσεις και «φίλια πυρά» προκάλεσε η εκδήλωση με τίτλο: «Μένουμε Ευρώπη;» – Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου, στην οποία θα μετάσχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Tην προσεχή Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, συνδιοργανώνεται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, εκδήλωση στην οποία μεταξύ των ομιλητών είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ξενοφών Κοντιάδης, επισημαίνει η Αυγή.

Ωστόσο, η Άννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε τις ενστάσεις της, «μαλώνοντας» τον Ευ. Βενιζέλο που συμμετέχει στην εκδήλωση καθώς σύμφωνα με την ίδια ο τίτλος «Μένουμε Ευρώπη» παραπέμπει στο δημοψήφισμα του 2015.

Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με σχόλιο της στην ανάρτηση του Ευ. Βενιζέλου στο Facebook, για τη συμμετοχή του στην εν λόγω εκδήλωση, εξέφρασε την ενόχλησή της: «Βαγγέλη εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή “υποστήριξης” ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα, όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Με παύλα και τελεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στην κα Διαμαντοπούλου, σημείωσε: «Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, από τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του «Μένουμε Ευρώπη» την περίοδο 2015-2019.

Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να «ελέγχω τα διαπιστευτήρια» άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όποιος έχει πιο πλούσιο «πολεμικό μητρώο» ας σηκώσει το χέρι του. Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου, ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα