Κόντρα ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Η ΕΕ τόνισε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν (εδάφη τα οποία οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θεωρούν κατεχόμενα) μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι θα το πράξει.

«Η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει», είπε στο Reuters μια εκπρόσωπος της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που κατέχει από τον Ιούνιο του 1967, περιλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν και δεν τα θεωρεί τμήμα των ισραηλινών εδαφών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με ανακοινώσεις τους το Παρίσι και το Βερολίνο. Το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή προσάρτηση της περιοχής και χαρακτήρισε αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο την αναγνώριση που προτίθεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει άκυρη την προσάρτηση.

«Η αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των κατεχόμενων εδαφών του Γκολάν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως με την υποχρέωση των κρατών να μην αναγνωρίζουν μια παράνομη κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο.

Από την πλευρά της μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε σήμερα συριακό έδαφος τα Υψίπεδα του Γκολάν. «Αν τα εθνικά σύνορα πρέπει να αλλάξουν θα πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις μονομερείς κινήσεις», ανέφερε σχετικώς η εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ.

Το Κρεμλίνο επικρίνει τον Τραμπ για την πρόθεσή του

Το Κρεμλίνο εκτιμά ότι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ότι έφθασε η ώρα οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των συριακών υψιπέδων του Γκολάν, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Την σχετική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αναμφισβήτητα, παρόμοιες εκκλήσεις μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα αυτή καθεαυτή δεν συμβάλλει στους στόχους και στις προσδοκίες για διευθέτηση του Μεσανατολικού, αλλά προκαλεί μάλλον αντίθετα αποτελέσματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Φυσικά, προς το παρόν αυτό είναι ένα είδος έκκλησης, ελπίζουμε ότι θα παραμείνει ως έκκληση» προσέθεσε ο Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν.

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την άποψη ότι τα υψίπεδα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία. Αυτό περιέχεται και στην απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM.

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα υψίπεδα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών, και ο Νετανιάχου είχε αναφερθεί στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

Σχετικά Νέα