Για πέμπτη συναπτή ημέρα υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με τον μαύρο χρυσό να κλείνει κοντά σε χαμηλό 12 μηνών.
Οι traders συνεχίζουν να “ζυγίζουν” τις επιπτώσεις του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δια θαλάσσης μεταφερόμενο ρωσικό αργό, καθώς και του πλαφόν της G7, καθώς και το πώς τα μέτρα αυτά θα επηρεάσουν την ενεργειακή ζήτηση.
Η πτώση του αμερικανικού αργού κάτω των 72 δολ. το βαρέλι αυξάνει τις πιθανότητες η κυβέρνηση Μπάιντεν να αγοράσει πετρέλαιο προκειμένου να αποκαταστήσει τα εθνικά αποθέματα των ΗΠΑ.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχώρησε κατά 1,02 δολ. ή 1,3%, στα 76,15 δολ. το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 24 Δεκεμβρίου 2021. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου έχασε 55 σεντς ή 0,8%, κλείνοντας στα 71,46 δολ. το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 21 Δεκεμβρίου 2021.
Την Κυριακή, το ευρύτερο καρτέλ του OPEC+ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή των χωρών – μελών του, χωρίς να προχωρήσει σε νέα μείωση παραγωγής, όπως είχε πράξει τον Νοέμβριο.
Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, υποχώρησαν για τέταρτη συναπτή εβδομάδα, χάνοντας 5,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου.
Οι τιμές του αργού έλαβαν πάντως μια μικρή στήριξη από την ανακοίνωση ότι η TC Energy σταμάτησε να διοχετεύει πετρέλαιο στον αγωγό Keystone, που μεταφέρει από τον Καναδά στις ΗΠΑ 610.000 βαρέλια ημερησίως, μετά την ανακάλυψη διαρροής.
Πρόκειται για κομβική πηγή προμήθειας για τα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού και θα επηρεάσει τις τιμές μέχρι το ζήτημα να λυθεί.