Κωνσταντινούπολη: Συγκρούσεις διαδηλωτών- αστυνομίας στην επέτειο του ξεσηκωμού του Γκεζί

Η τουρκική αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν την επέτειο των πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από εννέα χρόνια στο κοντινό πάρκο Γκεζί.

Οι διαδηλώσεις του 2013 ήταν η μεγαλύτερη λαϊκή πρόκληση απέναντι στην εξουσία κυριαρχία του τότε πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος, έχει εξισώσει τους διαδηλωτές με τους Κούρδους μαχητές και όσους κατηγορούνται για την ενορχήστρωση μιας απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα, σε φυλάκιση τον περασμένο μήνα, κρίνοντάς τους ένοχους για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση των λεγόμενων διαδηλώσεων Γκεζί. Αυτοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν αυθόρμητα σε εθνικό επίπεδο και προστατεύονταν από συνταγματικά δικαιώματα.

Περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε έναν δρόμο κοντά στην πλατεία Ταξίμ το απόγευμα της Τρίτης, κρατώντας φωτογραφίες εκείνων που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Κρατούσαν επίσης φωτογραφίες όσων πέθαναν όταν επενέβη η αστυνομία το 2013, καθώς και ένα πανό που έγραφε «Το σκοτάδι θα φύγει, η Γκεζί θα παραμείνει». Τα πλήθη εμποδίστηκαν από την αστυνομία των ΜΑΤ που έφεραν ασπίδες όταν επιχείρησαν να περπατήσουν προς την πλατεία Ταξίμ και την κεντρική λεωφόρο Ιστικλάλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να διαλύσουν τις ομάδες. “Ο Ερντογάν πρόκειται να φύγει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος”, φώναζαν οι διαδηλωτές.

Νωρίτερα, μικρότερες ομάδες ανθρώπων συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε άλλες περιοχές κοντά στο Ταξίμ, καθώς προσπαθούσαν να περπατήσουν προς την πλατεία. Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε την αστυνομία να συλλαμβάνει δεκάδες ανθρώπους.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, μέλη του κοινοβουλίου του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (TIP) κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό σε μία από τις γέφυρες που εκτείνονται στο Βόσπορο. Μετά από μια συμπλοκή, η αστυνομία κατέβασε το πανό που έγραφε «Παντού είναι Ταξίμ, παντού αντίσταση» – ένα δημοφιλές σύνθημα κατά τις διαδηλώσεις του 2013.

 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα