Κωνσταντινούπολη: Πάνω από 20.000 μετανάστες απελάθηκαν μέσα σε δυο μήνες

Περισσότεροι από 20.000 παράνομοι μετανάστες, περιλαμβανομένων Σύρων, έχουν απελαθεί από την Κωνσταντινούπολη από τα μέσα Ιουλίου, ανέφερε την Τρίτη το γραφείο του κυβερνήτη.

Συνολικά 16.423 «παράνομοι μετανάστες που έφθασαν μέσω παράτυπης μετανάστευσης» μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες πόλεις εν αναμονή της απέλασής τους, στο διάστημα 12 Ιουλίου-25 Αυγούστου.

Επίσης, συνολικά 4.500 μη καταγεγραμμένοι Σύροι στάλθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από την πόλη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού σχεδίου για μετεγκατάσταση Σύρων που έχουν καταγραφεί εκτός της μεγαλύτερης πόλης και χρηματοπιστωτικού κέντρου της Τουρκίας, της Κωνσταντινούπολης.

Οι Σύροι πρόσφυγες είναι υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, αλλά οι αρχές έχουν εντείνει πρόσφατα τα μέτρα ασφαλείας εναντίον τους εν μέσω οικονομικής κρίσης και αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας.

Οι Σύροι στην Κωνσταντινούπολη έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να φύγουν διαφορετικά θα σταλούν στην τουρκική πόλη όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη. Η αρχική προθεσμία για να το κάνουν έληξε στις 20 Αυγούστου.

Μαθητές δημοτικών σχολείων και οι οικογένειές τους, παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους, εργοδότες και φοιτητές πανεπιστημίου εξαιρούνται από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, πρόσθεσε το γραφείο.

Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο: τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, περιλαμβανομένων 3,6 εκατομμυρίων από τη Συρία.

Περισσότεροι από 500.000 Σύροι είναι καταγεγραμμένοι στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλοι 300.000 έχουν καταγραφεί αλλού, αλλά εκτιμάται ότι ζουν στην πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα