

Ευρεία σύσκεψη με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού (γιώτινγκ, καταδυτικός τουρισμός) και της κρουαζιέρας, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού με πρωτοβουλία του υφυπουργού, Μάνου Κόνσολα.
O Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δικτύου μαρινών σε συνδυασμό με το ήδη αδειοδοτημένο δίκτυο υδατοδρομίων στα νησιά της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου, ενώ τόνισε, απευθυνόμενος στους τρεις δημάρχους, ότι το υπουργείο Τουρισμού και οι υπηρεσίες του είναι στη διάθεσή τους προκειμένου να προχωρήσει η χωροθέτηση και αδειοδότηση μαρινών σε περιοχές που θα επιλέξουν οι δήμοι.
Η κατασκευή μαρίνων μπορεί να γίνει με τη μέθοδο παραχώρησης σε στρατηγικό επενδυτή ή και με συμπράξεις κρατικού και μη κρατικού φορέα.
Τέθηκε, παράλληλα, το ζήτημα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας σε Αστυπάλαια, Κω και Πάτμο με τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων να θέτει τα προαπαιτούμενα που αφορούν στα λιμάνια των τριών νησιών.
Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι ο στόχος είναι να καταστούν τα λιμάνια των τριών νησιών, ασφαλή λιμάνια προορισμού για την κρουαζιέρα.
Ζήτησε από τους τρεις δημάρχους να επικαιροποιήσουν τα master plan των λιμενικών εγκαταστάσεων και αναφέρθηκε στη δημιουργία εγκαταστάσεων terminal για την εξυπηρέτηση επιβατών.
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι τα λιμάνια θα πρέπει να είναι έτοιμα για να εφαρμόσουν τους νέους κανονισμούς Schengen (πύλες εισόδου) που θα ισχύσουν από 1.01.2021 σε ό, τι αφορά στις προδιαγραφές ασφαλείας, τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό, τις επικοινωνίες κ.α.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη μελέτη καταγραφής που έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε λιμάνι που αποτελεί προορισμό κρουαζιέρας για τα θέματα ασφαλείας και έχει ήδη αποσταλεί στις κατά τόπους δημοτικές και λιμενικές αρχές.
Ειδικά για την Αστυπάλαια τέθηκε ο στόχος να πληροί τις προδιαγραφές για να καταστεί το λιμάνι της πύλη εισόδου για την κρουαζιέρα το 2022.
Ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι: «Η κρουαζιέρα και ο θαλάσσιος τουρισμός σε συνδυασμό με τα υδροπλάνα στα νησιά μας, ανοίγουν νέες προοπτικές τουριστικής και οικονομικής βιώσιμης ανάπτυξης».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ο δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πέντες, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάτμου, Μανώλης Γρύλλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες.
Σχετικά Νέα
Φειδίας Παναγιώτου για το ταξίδι στη Μόσχα: «Οι Ρώσοι είναι αδέρφια μας» – Γεωργιάδης: «Τι ακριβώς εκπροσωπείτε;»
«Οι Ρώσοι είναι αδέρφια μας», δηλώνει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου για το ταξίδι του στη Μόσχα την.
Β. Κικίλιας: Δέσμευση για στήριξη των ναυαγοσωστών προκειμένου να υπάρχουν όλο και περισσότεροι στις παραλίες
«Θα είμαι συμμέτοχος και αρωγός στην προσπάθειά σας και στον αγώνα σας, προκειμένου να.
Π. Μαρινάκης για πόρισμα ΕΜΠ: Καταρρέει με κρότο το αφήγημα της συγκάλυψης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αντέδρασε στο πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τον.
Άμεση χρηματοδότηση για την ανομβρία στα ελληνικά νησιά ζητά ο Αυτιάς
Με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, ως.