Κονγκό: «Θερίζει» ο έμπολα -Σχεδόν 2.000 νεκροί σε ένα χρόνο

Η επιδημία αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός έμπολα στοίχισε τη ζωή σε 1.905 ανθρώπους σε έναν χρόνο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ 844 ασθενείς ανάρρωσαν, κατά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

«Από την εκδήλωση της επιδημίας, το άθροισμα των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.842, εκ των οποίων 2.748 επιβεβαιωμένα και 94 πιθανά. Συνολικά, σημειώθηκαν 1.905 θάνατοι (1.811 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 94 πιθανών) και 844 άνθρωποι ιάθηκαν», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο πιο πρόσφατο δελτίο του για την επιδημιολογική κατάσταση, που φέρει ημερομηνία Τετάρτη 14η Αυγούστου.

Δυο νέα σκευάσματα για θεραπεία του έμπολα
Η επιδημία, που κηρύχθηκε την 1η Αυγούστου 2018, μέχρι τώρα περιοριζόταν ουσιαστικά στην επαρχία Βόρειο Κίβου, με λιγοστά κρούσματα να εντοπίζονται στην Ιτούρι. Ωστόσο, δύο κρούσματα καταγράφηκαν πρόσφατα στη γειτονική Ουγκάντα.
Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, που συγχρηματοδότησαν μια μελέτη για τη θεραπεία του Έμπολα, ανέφεραν τη Δευτέρα ότι δύο σκευάσματα που χρησιμοποιούνται αύξησαν σημαντικά το επίπεδο επιβίωσης των ασθενών στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής στη ΛΔ Κονγκό: καταγράφηκε διπλασιασμός του.

Μειώθηκε ο δείκτης θνησιμότητας
Σύμφωνα με ειδικούς, μεταξύ των περίπου 500 ασθενών τα δεδομένα των οποίων αναλύθηκαν (επί συνόλου 681 συμμετεχόντων) ο δείκτης θνησιμότητας μειώθηκε κατά 29% μεταξύ αυτών στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα REGN-EB3 και κατά 34% μεταξύ αυτών στους οποίους χορηγήθηκε το mAb114. Μεταξύ των ασθενών στους οποίους δεν χορηγήθηκε καμία θεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 60 και 67%.

Σχετικά Νέα