Κομισιόν: Εξετάζεται η θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού πτυχίου

Τη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού πτυχίου εξετάζει η ΕΕ, το οποίο θα μπορούν να λάβουν, εκτός από τους πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πολίτες από τρίτες χώρες.

Ειδικότερα σύμφωνα με την «Κ», η βάση του ευρωπαϊκού πτυχίου είναι οι συμμαχίες μεταξύ ΑΕΙ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία πραγματοποιούν συνέργειες, κοινά προγράμματα και ανταλλαγές φοιτητών, ευέλικτες μορφές διδασκαλίας κ.τλ.

Σε κάθε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο μπορούν να συμμετάσχουν τουλάχιστον δέκα εθνικά πανεπιστήμια από διαφορετικές χώρες, ένα από κάθε χώρα.

Σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε. 60 ευρωπαϊκές «κοινοπραξίες» πανεπιστημίων, στις οποίες συμμετέχει το 10% των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ευρωπαϊκό πτυχίο θα μπορούν να λάβουν και πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. σπουδάζοντας σε ένα από τα 60 ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, θα πιστοποιούνται οι δεξιότητες που θα συνδέονται με τις σπουδές κι όχι τα επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς πλέον στην Ευρώπη έχει καθιερωθεί η κατάταξη των εκπαιδευτικών βαθμίδων με βάση τα προσόντα στα οποία αντιστοιχούν.

Τα ελληνικά ΑΕΙ
Στην Ελλάδα ον δρόμο άνοιξαν το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και το Γεωπονικό, τα οποία αποτέλεσαν ιδρυτικά μέλη των πρώτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που άρχισαν να λειτουργούν από το φθινόπωρο του 2019.

Χαρακτηριστικά το ΕΚΠΑ, προεδρεύοντας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των δέκα μελών του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου CIVIC, ενέκρινε, όπως ανέφερε στην «Κ» ο τότε πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος, την προκήρυξη ενός πιλοτικού προγράμματος εκ μέρους της Ε.Ε. για τη διαμόρφωση κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πτυχίων. Ήδη δέκα ελληνικά πανεπιστήμιο συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα