Κομισιόν: Χαιρετίζει την συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Την συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη-μέλη στις 22 Ιουνίου χαιρετίζει με ανακοίνωση της η Κομισιόν, σχετικά με την έναρξη της εφαρμογής ενός εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης, με τον οποίο θα παρέχονται μετεγκαταστάσεις, χρηματοδοτικές συνεισφορές και άλλα μέτρα στήριξης στα κράτη μέλη που έχουν ανάγκη.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με δύο βασικά εργαλεία διαχείρισης της μετανάστευσης: τον αναθεωρημένο κανονισμό για τη βάση δεδομένων Eurodac και τον κανονισμό για τον έλεγχο διαλογής.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η πρόοδος αυτή έρχεται σε συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας, η οποία επετεύχθη επί των προτάσεων για την πρώτη αυτή φάση του Συμφώνου, στην τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 10ης Ιουνίου.

Προσθέτει δε, πως η πλατφόρμα αλληλεγγύης δεσμεύεται να προωθήσει στις 27 Ιουνίου τη σημερινή συμφωνία για τη δήλωση αλληλεγγύης, με σκοπό την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η σημερινή και η επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου θα συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν οδικό χάρτη για την προώθηση όλων των προτάσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα